7 motive pentru care GLUTENUL trebuie evitat
Sanatate
Glutenul este o moleculă proteică frecvent întâlnită în cereale precum: secara, grâul și orzul. Se găsește în aproape fiecare varietate de pâine, cereale sau grau. Cele mai multe tipuri de pâine conține această proteină.
Persoanele care doresc să evite glutenul se încadrează în două categorii: fie sunt alergige (acest lucru este cunoscut sub numele de boala celiacă), fie consideră că acesta le va creea probleme de sănătate.
Dar ceea ce ar trebui reținut este faptul că deși multe persoane sunt alergice la gluten nici măcar nu știu.
Cel mai simplu mod de a evita aceasta proteină este acela de a nu consuma alimentele care-l conțin sau consumul trebuie să fie foarte redus.
De ce Glutenul nu-ti face bine:
1. Denumirea "gluten" te duce cu gândul la "lipici". Glutenul se găsește în principal în produsele din grâu, cum ar fi pâinea. Se observă că atunci când ai pâinea în gură , când mesteci aceasta se comportă ca un lipici, fiind foarte lipiciosă. Imaginați-vă ce se întâmplă în stomac, apoi și, în special, în colon! Colonul se blochează și se împiedică circulația în intestin, încetinind activitatea sistemului digestiv, determinând constipație și lipirea ei pe pereții intestinali, ca un lipici. De aceea nu e indicat consumul de produse cu gluten.
2. Glutenul conține substanțe iritante ale intestinelor, "lectină" și minerale de legătură, ”fitați”. Glutenul leagă mineralele pe care le consumați prin alte alimente. Acesta le leagă și împiedică organismul să le absoarbă, extrăgându-le din produsele alimentare. Ca urmare, glutenul împiedică absorbția de minerale foarte importante pentru organism, determinând pe termen lung deficiențe minerale.
3. Peptide opioide găsite în grâu. Peptidele opiotide sunt substanțe care se găsesc în morfină și alte droguri care creează dependență puternică. De aceea, unele persoane afirmă că este dificil să stai departe de pâine deoarece grâul este o astfel de substanță care creează dependență, care te "forțează" să mănânci mai mult decât ar trebui. Ca urmare consumul de grâu poate fi extrem de periculos pentru unele persoane.
4. Glutenul produce inflamația intestinului - 80% din persoane creează anticorpi împotriva proteinei extrasă din molecula de gluten din grâu. Ceea ce înseamnă că o proporție covârșitoare a populației care consumă gluten din grâu și alte cereale sunt alergice la acesta. Acest lucru le slăbește și încetinește activitatea sistemului imunitar, deoarece 80% din sistemul imunitar se află în intestin.
5. Anticorpii - Corpul produce anticorpi împotriva proteinei de gluten. Aceeași anticorpi s-au dovedit a ataca țesuturile cardiace care se referă la boli de inima și provocă multe probleme conexe.
6. Glutenul poate sprijini formarea celulelor canceroase - glutenul a fost puternic asociat cu producerea de celule canceroase (în special la persoanele care suferă de boala celiacă) existând multe studii de caz care dovedesc acest lucru.
Deci, chiar dacă glutenul nu produce în mod direct cancer, acesta însă oferă baza pentru dezvoltarea celulelor canceroase în organism. Glutenul slăbește sistemul imunitar, ceea ce înseamnă că organismul este mai puțin capabil să lupte cu celulele canceroase dacă se consumă zilnic paste și pâine.
7. Aglutinina germenului de grau este una din lectinele cele mai periculoase și protejează germenii de grâu de insecte, ciuperci și bacterii. Aglutinina germenului de grau dacă este consumata în exces, demineralizează organismul și provoacă deficiențe de Vitamina D care sunt însoțite de fragilitatea oaselor, un sistem imunitar slăbit, vulnerabilitate față de bolile infecțioase și atacurile bacteriene.
- Glutenul a fost asociat cu schizofrenia ca o posibilă cauză sau cel puțin ca un promotor al bolii. Simptomele schizofrenicilor se vor reduce foarte mult atunci când grâul este scos din dieta lor.
- Gliadina, principala moleculă a glutenului cauzatoare de probleme are o structură similară altor proteine care se găsesc în țesuturile unor organe ca tiroida sau pancreasul. Acest lucru înseamnă că anticorpii produși de organism împotriva Gliadinei pot ataca aceste organe și în cele din urmă determina boli autoimune cum ar fi hipotiroidismul și diabetul zaharat tip 1.
O notă referitoare la demineralizare
Demineralizare a corpului este deja o problemă pentru majoritatea persoanelor, care nu urmează o dietă organică. Agricultura convențională deja înlocuiește azotul, potasiul și fosforul (și doar într-o formă sintetică) din sol - astfel încât plantele sunt OK, dar prezintă puternice deficite minerale - avem de fapt nevoie de aproximativ 80 de minerale în sol pentru ca plantele cultivate să fie complete și sănătoase! Fără minerale organismele noastre nu pot folosi vitaminele sau nu pot produce hormoni și multe alte procese metabolice sunt perturbate.
Demineralizarea reprezintă originea fiecărei boli. Deci, orice aliment care ar determina demineralizarea corpului trebuie evitat pe cât posibil!
Sperăm ca acest articol să răspundă la întrebarea: "Este glutenul dăunător pentru organism?" Dar dacă nu am reușit să vă convingem, reflectați asupra informațiile oferite.
E greu să se renunțe la alimentele preferate, cum ar fi pâinea și pastele, dar, din păcate, ele nu sunt benefice pentru organism și consumul lor pe termen lung te va îmbolnăvi.
Concentrați-vă în schimb pe o dieta plină în proteine, legume, fructe și grăsimi esențiale sănătoase.
Dacă nu vom urma calea unei alimentații sănătoase, atunci ne vom creea singuri probleme de sănătate.
Sursa: http://therawfoodfamily.com/7-reasons-why-gluten-is-bad-for-you-and-your-kids/