Zoltan, Sarmalele Reci: "Este natural pentru om sa fie | SuntSanatos.ro
facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    googleplus suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Zoltan, Sarmalele Reci: "Este natural pentru om sa fie vegetarian"

Stil de viata

Cum ai hotarat sa devii vegetarian?

Era pe la inceputul anului 1993 cand m-am reintalnit cu un coleg pe care nu il vazusem de un an sau doi. Vindea carti de yoga si era entuziast al miscarii Hare Krishna. Eram studenti la un curs de improvizatie de jazz, el studia chitara. Mi-a povestit despre noua sa viata fara a incerca vreo clipa sa faca prozelitism, sa ma racoleze. Pe mine nu m-a interesat aspectul yoga sau Hare Krishna, ci m-a preocupat faptul ca nu mai manca deloc carne. Nu peste multa vreme, prin luna februarie, m-a invitat la nunta lui, o petrecere tinuta intr-un apartament undeva prin Militari, daca-mi amintesc bine. Erau doar cateva persoane, dar masa foarte bogata, cu foarte multe feluri de mancare, peste zece in orice caz - exclusiv din legume, plante, produse vegetale. A fost pentru prima data cand am mancat din toate cele puse pe masa. M-am sculat de la masa cand s-a terminat ospatul si incet-incet ne-am luat la revedere si am plecat fiecare pe drumul lui. Nu am simtit nici un fel de greutate sau de efort deosebit necesar pentru a digera cele consumate..... si in acel moment, din acea senzatie de usuratate, de "plutire" as putea spune, s-a nascut in mine un impuls foarte limpede si ferm, acela de a nu mai manca niciodata carne. Acum pot spune, avand o experienta de 16 ani de vegetarianism, ca este un mod de a te hrani care nu presupune sa consumi atat de multa energie pentru a prelucra materia introdusa in organism, pe de o parte, iar pe de alta parte este un mod de a te alimenta in care aduci organismului exact provocarea justa. Pentru ca, de fapt, noi mancam nu numai ca sa ne cladim corpul fizic, ci si ca sa ne activam forta eu-lui.... Ar fi fost o bucurie sa fi avut in familie vegetarieni... dar nu a fost asa. Am suferit pentru ca modelul era ca trebuie sa mananci carne si pentru ca nu eram capabili sa facem abstractie de asta...
zoltan

Cum ti-a schimbat viata faptul ca ai devenit vegetarian?

Vegetarianismul este doar un inceput, nu un scop in sine. Sau cel putin asa a fost pentru mine. Hotararea de a renunta la carne de animal sacrificat a fost insotita de diverse transformari sufletesc-spirituale - si nu ma refer la nimic spectaculos, nu m-a lovit nici un fulger, n-am devenit clarvazator, n-am auzit voci.:) Treptat insa, pe masura ce am inaintat in varsta, am trecut prin diverse etape de intelegere a mea ca om, ca fiinta omeneasca, a lumii in care traiesc si a universului. Este natural pentru om sa fie vegetarian. Un argument in acest sens este faptul ca intestinele sale sunt asemanatoare cu ale ierbivorelor, avand o lungime mult mai mare decat la animalele de prada, cele care se hranesc cu carne. Alt argument este unul spiritual-stiintific... nu pot sa nu spun acest lucru: omul trebuie sa isi puna problema efectelor pe care le are in organismul sau introducerea acelei materii care candva a apartinut unui animal.. animal care avea propria sa viata sufleteasca, propriile placeri si pofte. Astfel de forte, pe care omul le introduce inconstient in organismul sau, odata cu carnea animalului respectiv, il slabesc, il fac mai pofticios decat ar fi din propria natura, mai voluptos. Este un fapt studiat de cercetatorii materialisti - ca porcul are un apetit sexual foarte dezvoltat, de exemplu. Pe scurt, omul tinde sa devina mai pasional, mai patimas, mai material decat ar fi din propria natura. Pasiune - suferinta - patimi... nu ma refer la pasiune in sensul sublim. Pasiunea inseamna si o suferinta fizica, presupune si lipsa unui acord cu tine insuti, nu simti pace, simti neliniste. Nimeni nu vrea sa fie nelinistit, sa fie in razboi. Oricine isi doreste sa fie in pace cu sine insusi.... Pe de alta parte, un grup de cercetatori elvetieini au descoperit ca animalele de sacrificiu au dezvoltat o glanda specifica, care cu putina vreme inainte de sacrificiul animalului deverseaza toxine specifice produse de groaza animalului care stie ca va fi sacrificat. Aceasta groaza nu e ceva abstract, este o realitate sufleteasca, o realitate care traieste in sufletul animalului. Iar noi cosumam acea carne si preluam acea stare, chiar daca nu se manifesta in acelasi mod.... Si acum o sa indraznesc o afirmatie destul de delicata: daca lupul mananca un miel nu devine miel, insa in cazul omului e putin diferit. Daca omul mananca porc, nu devine porc, cu alte cuvinte nu va deveni acel animal partruped care doarme in cocina, dar sub multe aspecte va deveni un porc sau ca porcul. Adica pe termen lung constatam ca oamenii care mananca foarte multa carne, mai ales de porc, isi controleaza mai greu pasiunile, au niste pasiuni exacerbate, isi controleaza cu greu, sau deloc, poftele...

Ce alte avantaje ti-a adus stilul de viata vegetarian?

E mai economicos - eu pornesc de la planul fizic. Cine nu crede sa experimenteze o luna - dar consecvent, sa nu-si fure caciula. Carnea este foarte scumpa. Pornind de la carne ca produs, este mult mai putin economica decat orice produs vegetal. Apoi, continuand cu ceea ce experiemteaza consumatorul, caci simte nevoia sa mai manance o data, dupa ce a mancat carne. Dupa ce ai mancat legume, insa, simti nevoia sa mananci din ce in ce mai putin. Din cauza asta gatesti in niste cantitati mult mai de bun simt, caci mai putin inseamna mai mult.

Ce le-ai spune celor care ar dori, dar considera ca este prea greu sau imposibil sa devina vegetarieni?

Omul care spune "nu pot sa devin" poate ca nu a incercat deloc sau poate ca nu a fost consecvent. Am cunoscut si persoane care au fost o perioada vegetarieni, mai mult sau mai putin, apoi au revenit la vechiul stil de viata. Ei relateaza diverse lucruri: unii ca au simtit ca erau foarte slabiti, ca nu mai aveau vlaga. De cele mai multe ori, daca am avut rabdare, timp si dispozitie, le-am pus intrebari ajutatoare, care au aratat ca nu se hraneau corespunzator. Renuntasera la ceea ce ii sustinea, dar nu au inlocuit cu nimic ceea ce ii sustinea: practic mancau exact aceleasi preparate ca si inainte, dar fara carne. Un alt argument pe care i l-as aduce unui carnivor care vrea sa devina vegetarian, dar nu indrazneste, este sa renunte la prejudecata ca numai carnea contine proteine, iar alte alimente, nu. Este dovedit stiintific: nu carnea contine cel mai mare procentaj de proteine, ci leguminoasele boabe: fasolea, mazarea, lintea, soia. Carnea, in statistici, este undeva in urma acestor alimente, dar destul de mult in urma lor. Este o diferenta de cateva procente serioase. Din 100g carne cate grame sunt proteine? Din 100 g linte cate grame sunt proteine? Mult mai putine la carne decat la celelalte... Este o invitatie pentru cel interesat de un stil de viata vegetarian, sa cereceteze. Nu trebuie sa creada, ci sa cerceteze. Sa cunoasca mai intai faptele, sa se lege cu sentimentul de cele aflate si abia apoi poate trece intr-un act de vointa consecvent, pe termen lung. Daca o faci dintr-o constrangere, nu va avea rezultate de durata... Pentru a deveni vegetarian, fiecare om poate sa gaseaca un imbold intr-o experienta unica, personala. Pentru sotia mea, de pilda, premisele s-au nascut intr-o experienta la coada la carne, in timpul comunismului. Din ciuda pe care a capatat-o in acea perioada umilitoare, de a sta la coada ore in sir si de a se certa cu ceilalti - discutii inerente in acele conditii - , cumva a capatat incostient si aceasta intrebare: de ce sa ma inregimentez eu in aceasta multime sau orientare a oamenilor, care sunt in stare sa se calce in picioare pentru o bucata de carne? Asta arata din nou tipologia sufleteasca creata de consumul de carne - oamenii devin precum leii si hienele. Cel mai puternic castiga....

Multi devin vetegarieni ca o forma de protest impotriva modului in care sunt crescute animalele Daca aceste conditii s-ar schimba, ai manca din nou carne?

Daca animalele ar fi crescute OK, eu as continua sa fiu vegetarian pentru ca as vrea ca animalul sa traiasca alaturi de mine senin si bucuros si inocent. Prefer sa ma bucur de el viu, atat cat ii da mama natura viata... Eu nu demonizez consumul de carne. Exista niste "grade de negociere", ca sa zic asa. Cei care fac asta macar sa incerce sa manance dintr-o sursa controlata, o ferma bio-dinamica sau ecologica, in care animalele sunt hranite just. Pot sa inteleg ca unii oameni chiar au nevoie sa manance carne, le este necesar. Dar desi consumul de carne este o problema individuala, in acelasi timp este si o problema colectiva. Cum e pamantul azi si cum a fost acum 2000 de ani? Ma bazez pe o realitate concreta: cat de poluat este astazi! Nu suntem neputinciosi, exista lucruri concrete pe care le putem face pentru a imbunatati viata pe pamant. Ma refer acum la gestul personal: daca ma hranesc in mod just, am o baza in planul fizic de la care pornesc si impulsurile si care poate sa sustina si sa slujeasca idealurile mele si in acelasi timp poate contribui si la o bunastare generala mai mare. In ultimii 60 de ani, sub imperiul revolutiei tehnologice, consumul de carne in Occident a crescut de 500 de ori, iar impactul asupra mediului este evident, deoarece s-a intrecut orice masura. Imi pot inchipui ca treptat oamenii vor ajunge, trecand prin anumite etape, sa spuna: "eu chiar nu mai am nevoie da carne, am scapat de teama inconstienta ca mor daca nu consum carne, si deci ma pot hrani in mod just." Pamantul, asa cum l-am gasit noi ca omenire, detinea si o biosfera bogata, neatinsa, virgina. In nici un caz nu putem regasi acel echilibru defrisand padurea amazoniana ca sa cultivam cereale, pentru a hrani animalele, si soia modificata genetic. Este necesar sa infiintam ferme ecologice sau biodinamice, creand un echilibru trofic.

In alta ordine de idei, se intampla adesea sa ne intalnim cu mai multi oameni, sa socializam, sa mancam si sa bem. Constientizez in astfel de situatii, ca o strafulgerare, ca noi nici nu stim de unde provin acele alimente de la masa noastra. Noi nu am participat la gatit, nu stim de unde a fost adusa materia prima: legumele, carnea, pestele, ouale, laptele din care s-a facut branza respectiva etc. Luam ca garantie faptul ca mediul in care ne aflam - gazda evenimentului, restaurantul, hotelul - este de calitate. Nu ne gandim ca poate biftecul pe care-l mancam provine de la o ferma intensiva germana, unde traiesc 10.000 de vaci, si ca intr-o asemenea ferma nu exista un mediu propice pentru o cireada atat de mare: o pasune in aer liber cu copaci, iarba, umbra, o pajiste pe care sa se poata culca si sa rumege iarba pe care au pascut-o. Toate acestea, de fapt, ar constitui un mediu firesc, sanatos. Insa adesea aceste conditii nu sunt indeplinite. Vacile care traiesc pe o suprafata intinsa, dar aglomerate, unele-ntr-altele, fara sa se poata misca, fara sa aiba iarba pe care sa se poata intinde - sigur ca vor suferi consecinte, organismul lor va fi slabit, iar medicii veterinari vor constata diverse afectiuni. Si atunci evident aplica tratamente specifice medicinei moderne: hormoni, antibiotice - pe care omul le ingereaza odata cu carnea animalului. Imi amintesc acum de o imagine din documentarul Home cu ferma de vite printre care circula camioanele care le aduc nutret.... este extrem de impesionanta. Nu vezi urma de copac, nici urma de fir de iarba.... si uite-asa se poate intampla ceea ce s-a intamplat de curand unei cunostinte, ca baiatul de 8-9 ani, fiind bineinteles hranit cu carne de porc cumparata de la magazinele obisnuite, are sani..! Mama lui este medic si spun acest lucru pentru ca, ea fiind specialist, cazul are alta credibilitate. O explicatie posibila a acestei anomalii este faptul ca in carnea de porc exista o multime de substante - nu ma refer la cele obisnuite, specifice animalului. Ma refer la hormonii injectati in el ca sa se ingrase. Astfel de tratamente duc la dereglari hormonale, pentru ca este vorba de un aport anormal de hormoni, pe care organismul nu-i poate gestiona... si evident ca ei actioneaza asupra glandelor intr-un mod anormal.

Sotia ta este vegetariana? Va veti creste copiii vegetarieni?

Sotia a profitat de faptul ca m-a cunsocut pe mine, ca sa devina vegetariana. A zis : "A.... pai de mult voiam sa devin si eu vegetariana!" Traind impreuna, in familie, cumva prin puterea exemplului si propria decizie a renuntat treptat la carne. In ceea ce il priveste pe fiul nostru, a-l hrani vegetarian este o optiune ferma. Recomand tuturor parintilor carnivori sa nu le dea copiilor carne si oua cel putin pana cand implinesc 3 ani. Este un lucru foarte bine stiut ca procesul de digestie se invata greu, se obisnuieste greu organismul cu digestia, de aceea la inceput apar colicile: trupul este firav, a fost hranit prin alte mjloace in perioada sarcinii, cand digestia nu a avut loc in sensul obisnuit. Digestia se invata cu timpul. La inceput cel mai usor se digera laptele matern, mai greu cel nematern si apoi incet-incet substante sau mancaruri mai usor digerabile: fructe, cerale si nu orice - cele ce nu contin gluten. Sunt trepte ale invatarii digestiei, de aceea este important sa fie evitate alimentele foarte greu digerabile, in special carnea, pentru ca organismul copilului va fi nevoit sa depuna un efort foarte mare, energetic si spiritual. De aceea nu este recomandata. De la 3 ani eul copilului nu mai traieste in afara trupului, copilul incepe sa devina mult mai individual decat pana atunci si incepe sa vorbeasca la persoana intai – semn ca eul traieste acum in trup, unde organizatia eului este mult mai capabila sa gestioneze procese fiziologice complexe.

Ce vei face, totusi, daca fiul tau o sa ceara carne?

Ma indoiesc ca o sa vrea... copiii vor sa faca ce fac parintii, ce ii vad pe ei facand. Lucrurile au valoarea pe care noi le-o dam. Imi amintesc ca tatal meu folosea numai creioane pentru scris. Si a ramas memorabil comentariul fratelui meu, care ii confiscase toate creioanele: "Tati nu are decat un amarat de stilou, niciun creion". Revenind, daca nu vom manca noi, el nu-si va dori carne. Copilul stie ca exista numai ceea ce i-ai dat tu, ca parinte. Chiar si la gradinita se pot face aranjamente, astfel incat copilul tau sa manance altceva. Desigur, ajutandu-l sa constientizeze importanta acestui fapt. Nu sa ii spui ca nu are voie, ci sa-i sa-i explici de ce trebuie sa faca altfel. Pana la o anumita varsta copilul nu poate decide matur in ceea ce il priveste. Copilul poate intelege si accepta senin, fara nici un fel de contrarietate, ca ceea ce spune mama si tata e sfant. Un exemplu foarte just si logic este ca nici un copil nu poate sa se urce la volan, este legiferata credinta ca abia la 18 ani, teroretic, poate sa poarte raspunderea faptelor sale. In orice caz, majoritatea copiilor sunt fericiti daca exista o autoritate care sa decida in locul lor. Copilul este in general nefericit daca este pus sa decida. Si asa se nasc o multime de boli psihice ale adolescentului care nu are in urma o copilarie in care sa fi existat o autoritate parinteasca care sa ii dea structura vietii. Cu alte cuvinte, in aceasta privinta nu imi fac nici un fel de probleme!

Unde mananci bine, ca vegetarian, in Bucuresti?

Exista un local care se numeste Mandala, pe Str. Paleologu la nr. 20. Este un restaurant lacto-vegetarian care are si profil spiritual, se organizeaza acolo si tot felul de cursuri, au si o librarie cu tot felul de carti din zona new age. Chiar si atmosfera invita la un demers spiritual. Alt restaurant in care se poate manca foarte bine fara carne este unul turcesc, in Pantelimon: "Golden Kebap".

Unele dintre remarcile tale parca ma invita sa te intreb: esti o persoana religioasa, spirituala?

Eu nu ma consider un credincios in sensul obisnuit al cuvantului, un enorias, un devot care merge la biserica, aprinde lumanari, face parastase si tine posturile. Eu nu tin post in anumite perioade, eu tin "post" tot anul. Credinciosii acum consuma carne, acum tin post. Acum carnea este buna, acum carnea este ceva rau. E ca un fel de "schizofrenie". Omul se raporteaza in general la credinta de sarbatori, iar preotul este chemat la evenimente importante sau ca sa "traga o sfestanie in casa". Ei bine, eu cred ca rolul preotului este acela de a ajuta oamenii sa isi gaseasca propria cale catre spiritual. Nu sunt nici pentru yoga, caci consider ca spiritualitatea europeana e mult mai conforma cu zilele noastre, in care nu te rupi de social, ci esti in mijlocul socialului, in care nu cauti sa fugi de lume, ci sa fii in lume, nu cauti spiritualul in afara fizicului, ci in fizic. Nici in acest sens nu sunt "religios", nu vad in lume ceva pacatos. Ateul modern se bucura de ceea ce ofera viata, existenta in societate. Nu vrea sa renunte la suveranitatea, la individualitatea sa. Abia le descopera. Partea buna e ca omenirea ajunge din nou la spiritual daca urmeaza consecvent acest proces de cautare. Trebuie gasita o armonie, un echilibru intre ceea ce suntem si ceea ce dorim sa fim.

Revenind la discutia anterioara, ce preparate consumi oricand cu placere?

In bucataria balcanica, in special in cea romaneasca, am descoperit foarte multe preparate bune, sanatoase - juste, ca sa zic asa (lucru pe care numai omul comspolit poate sa il constientizeze, in masura in care se desprinde de traditional). Este delicioasa mancarea de varza, imi plac sarmalutele in foi de vita, desigur fara carne (reteta originala este cu orez si stafide). Imi place foarte mult bucataria turceasca, cea orientala in general: ghiveciul de legume, musacaua, zacusca. Si iata ca am spus deja 3 mancaruri care sunt turcesti. Exista o carte foarte buna de retete vegetariene, a Elenei Pridie. Contine retete de dulciuiri extraordinare, nemaipomenite. Dulcele meu favorit este graul fiert, cu miere de salcam si nuca deasupra. Este foarte energizant, foarte gustos si atat de dulce cat e bine sa fie. Imi place si cafeaua de cereale - cea produsa de Demeter, din cereale bio. Are o compozitie foare interesanta, care ii da un gust specific. Imi amintesc acum zambind de ceea ce oamenii numeau "nechezol", pentru ca sufereau ca nu este cafea "adevarata" - de fapt denumirea de "nechezol" vine de la faptul ca pana si calul necheaza de placere cand mananca orz si ovaz. :)

Sursa: svr.ro

Articole despre


Articole din Stil de viata