facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Vreti sa fiti sanatosi si sa aveti relatii sociale armonioase? CANTATI INTR-UN COR!

Spiritualitate

V-ați gândit vreodată să faceți parte dintr-un cor? Probabil că vi se pare desuet și nepotrivit cu societatea modernă, cântatul într-un grup vocal sau cor, dar după ce veți citi articolul de mai jos, cu siguranță vă veți schimba părerea despre a participa în mod activ într-un cor.

Cu un deceniu în urmă, dacă ai fi menționat că faci parte dintr-un cor, cu siguranță gândul interlocutorului s-ar fi dus către biserică și corurile pe care le ascultăm Duminica dimineața în biserică. Între timp s-a întâmplat o adevărată revoluție în gândirea și atitudinea oamenilor față de acest mijloc de exprimare artistică. Aceasta este o veste bună, deoarece s-a constatat că, cântatul într-un cor este benefic în diferite moduri. Nu numai că participarea la un astfel de grup ajută la stabilirea relațiilor sociale, dar persoanele care participă activ într-un cor sunt mai sănătoase, mai positive și crează relații sociale mult mai repede decât alte persoane. Astfel, în acest moment unul din opt britanici, face parte dintr-un cor.

CANTATI INTR-UN COR

Dar de ce atât de multe persoane fac parte din grupuri vocale? Cum s-a ajuns ca acest mod de exprimare artistică să aibă atât de mare success? Se pare că emisiunile TV, gen X Factor, au inspirat oamenii să se unească pentru a-și descoperi și exprima talentele și astfel o serie de constatări recente i-au ajutat să înțeleagă cum cântatul într-un grup poate îmbunătăți sănătatea fizică și mentală, precum și crearea relațiilor sociale.

Beneficii asupra corpului și minții
Beneficiile fiziologice ale cântatului și muzicii, în general au fost mult timp explorate. Astfel, muzica are efect de relaxare asupra creierului, corpului, îmbunătățirea respirației, posturii și tensiunii musculare. Ascultarea și participarea la muzică s-a dovedit a fi eficace în amelorarea durerii ca urmare a eliberării neurochimicalelor, precum β-endorfina.
Există, de asemenea, unele dovezi care sugerează că muzica poate juca un rol important în susținerea unui sistem imunitar sănătos prin reducerea cortizolului, hormonal stresului și creșterea de anticorpi, precum imunoglobina A.

Muzica a fost utilizată în diferite culturi de-a lungul istoriei în multe ritualuri de vindecare și este deja folosită ca terapie în propria noastră cultură (pentru ameliorarea de boli psihice). Oricine poate cânta, ceea ce înseamnă că este una dintre formele cele mai accesibile de a-ți îmbunătăți sănătatea. Muzica este întradevăr o terapie puternică.

Faptul că membrii corului sunt puși în situația de a învăța tot timpul melodii noi ajută la îmbunătățirea memoriei și s-a demonstrate că apartenența la un grup vocal îi poate ajuta pe cei care suferă de demență. Satisfacția de a face parte dintr-un grup, de a face ceva împreună, chiar fără audiență, ajută creierul să emane dopamină, ceea ce duce la o stare de bună dispoziție generală.

Beneficii asupra psihicului
A fost demonstrat, de asemenea, că sentimentele de bunăstare si fericire al persoanelor participante la un grup vocal sunt mult crescute față de cele ale persoanelor care nu fac parte din astfel de grupuri. Oamenii se simt mult mai pozitivi după cântatul activ decât dacă ascultă muzică în mod pasiv. Starea de spirit se îmbunătățește, probabil, de la eliberarea neurochimicalelor positive, cum ar fi β-endorfina, dopamina și serotonina. De asemenea sentimentul de apropiere cu ceilalți, duce la toate aceste schimbări positive în organism.

Sunt dovezi care sugerează faptul că conexiunile noastre sociale pot juca un rol vital în menținerea sănătății noastre - o rețea socială bună, de exemplu, poate avea mai multe beneficii pentru sănătate decât renuntarea la fumat. Deci, este posibil ca, cântatul să poate îmbunătăți sănătatea prin extinderea grupului nostru social.

A face parte dintr-un grup a fost esențial pentru supraviețuirea de-a lungul intoriei noastre evolutive. Dar a face parte dintr-un grup, ridică și provocări, cum ar fi gestionarea conflictelor din cadrul grupului. Pentru a supraviețui strămoșii noștri erau nevoiți să caute moduri de a menține grupul unit și de a escalada conflictele.

Muzica se găsește în toate culturile umane din intreaga lume. Cel mai vechi instrument, flautul, are o vechime de 40.000 de ani asa că, putem spune că muzica a făcut parte din viața oamenilor încă de la începuturile umanității. Acest lucru, precum și faptul că muzica apare adesea în medii sociale, de la ritualuri religioase la jocurile de fotbal, sugerează că muzica poate fi un comportament evoluat pentru crearea coeziunii comunității.

În societățile occidentale, procesul de a face muzica este adesea asociat cu talentul, dar foarte puțini oameni au de fapt abilități și talente muzicale. În această lume în care sentimental însingurării și izolării este tot mai acut, apartenența la un astfel de grup poate fi o soluție. Prin intermediul muzicii oamenii se pot conecta unii cu alții, pot interacționa.
Deci, chiar dacă sunteți interesați mai mult de muzica de cameră, Beatles sau muzica simfonică, găndiți-vă că poate corul din care face parte prietenul dumneavoastră este tocmai ceea ce vă trebuie pentru îmbunătățirea sănătății, bunăstării și vieții sociale.

Articole despre muzica


Articole din Spiritualitate