facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Uleiul esential de pin

Uleiuri esentiale

Uleiul esential de pin (Pini aetheroleum) este obtinut prin antrenarea cu vapori de apa a frunzelor de pin (Pinus silvestris, Fam. Pinaceae)

Uleiul esential de pin este un puternic antiseptic al cailor respiratorii, fiind util ca si adjuvant in guturai, gripa, rinofaringita, sinuzita, bronsita, traheita, tuse acuta uscata sau umeda, pneumonie, astm bronsic, tuberculoza, etc.
pin1-1

Este indicat si in caz de cistite, pielite si colecistite, datorita efectului sau antiseptic urinar si hepatic.
Deoarece are o actiune hormonala de tip cortizonic si activeaza circulatia sangelui in zona unde e aplicat este util in dureri osteoarticulare si musculare, in boli reumatismale, artrite, periartrite, guta, scleroza in placi, circulatie periferica deficitara (maini si picioare reci), entorse si intinderi de ligamente si in alergii.

Poate fi folosit in hiperhidroza plantara (transpiratia excesiva a picioarelor) fiind antiseptic balsamic si antifungic.

Este un stimulent sexual utilizat ca adjuvant in congestii uterine si impotenta.

Este recomandat diabeticilor, datorita actiunii sale asupra reglarii secretiei de insulina.

Actiunea sa hipertensiva il face util in hipotensiunea arteriala.

Fiind stimulant al sistemului nervos este indicat in astenie si in epuizarea nervoasa.

Observatie importanta: Uleiul esential de pin este un ulei tonic si stimulent si are cea mai mare eficacitate daca este administrat in timpul fazelor ascendente ale soarelui (dimineata) si ale lunii (luna in crestere). Se excepteaza de la aceasta regula, starile infectioase unde tratamentul este continuu si de durata,  indiferent de fazele solare si lunare.

Contraindicatii:
- precautii la hipertensivi
- contraindicatii absolute: nu se va administra sub nici o forma copiilor sub 3 ani. Folosirea in cura interna se face numai la recomandarea medicului si sub supraveghere medicala stricta. Informatiile prezentate sunt cu titlu informativ, consultatia medicala fiind intotdeauna necesara.

Efecte secundare nu au fost observate la administrarea in dozele terapeutice. E important sa evitati supradozarea.

Repere istorice: Pinul este o planta euro-asiatica, care creste mai ales in zona montana, pe intreg globul pamantesc, in special in tarile nordice.
sursa: www.ecolife.ro

Articole despre


Articole din Uleiuri esentiale