facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    googleplus suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Uleiul de palmier - Pericol pentru sanatate

De evitat

 

Uleiul de palmier a fost folosit de secole în prepararea hranei, în special la tropice, acolo unde palmierii cresc în mod natural. Uleiul extras din fructul arborelui de palmier de ulei, se bucură de o largă popularitate în produsele alimentare prelucrate deoarece nu contine grasimi trans si este bogat in antioxidanti naturali, inclusiv vitaminele A si E. La fel ca multe substanțe naturale, uleiul de palmier are dezavantaje, dintre care unele ar putea prezenta riscuri grave de sanatate.

Uleiul de palmier este bogat în grăsimi saturate

Chiar daca uleiul de palmier nu are grasimi trans, aceasta conține un nivel ridicat de grăsimi saturate care pot fi o amenințare semnificativă pentru sănătatea cardiovasculară. Uleiul de palmier este al doilea, dupa uleiul de soia, ca popularitate la nivel mondial in cadrul uleiurilor alimentare. Utilizarea uleiului de palmier în produsele alimentare prelucrate a crescut brusc dupa ce autoritatile guvernamentale au luat măsuri agresive pentru a reduce conținutul de grăsimi trans în produsele alimentare prelucrate.

ulei de palmier

Într-un studiu din 2005 se admite faptul că uleiul de palmier este mai puțin dăunător decât uleiul de soia parțial hidrogenat, dar se subliniază faptul că "este considerabil mai puțin sănătos decât alte uleiuri vegetale." În susținerea avertismentelor cu privire la pericolele uleiului de palmier, se mai arată că uleiul de palmier creste nivelul colesterolului din sânge.

O analiză britanica din 1997 a evaluat 147 de studii clinice umane și a concluzionat că acidul palmitic, un ingredient activ din uleiul de palmier, a ridicat nivelurile de colesterol total din sânge. O analiză olandeză, lansata în 2003, pe baza datelor din 35 de studii clinice a constatat că acidul palmitic a crescut în mod semnificativ raportul dintre colesterolul total si așa-numitul "colesterol bun", un factor de risc recunoscut pentru bolile de inima.

Fiecare lingura de ulei de palmier contine 7 grame de grăsimi saturate, aproape jumătate din limita zilnica intr-o dieta de 2000 de calorii.

Uleiul de palmier este greu de digerat

În cartea "Gătit pentru vindecare sănătoasă", autoarea Linda Page, Ph.D., un medic naturopat, recunoaste unele dintre beneficiile pentru sanatate ale uleiului de palmier, dar constată că este foarte dificil de obținut uleiul de palmier care nu a fost puternic rafinat. Procesul de rafinare epuizeaza multe dintre substanțele nutritive care apar in mod natural in ulei si, de asemenea, face ca uleiul sa fie mult mai greu de digerat. Din aceste motive, Page recomandă să se evite uleiul de palmier.

Uleiul de palmier poate cauza toxicitate

Intr-un studiu publicat in 1999, trei cercetatori biochimisti nigerieni scot in evidenta unele dintre substanțele nutritive din uleiul de palmier proaspăt, dar subliniază faptul că uleiul într-o stare de oxidare poate pune în pericol funcțiile fiziologice și biochimice ale corpului. Pericolele uleiului de palmier oxidat includ organotoxicitate la inimă, rinichi, ficat și plămâni. In plus, uleiul de palmier oxidat poate provoca o creștere a acizilor grași liberi, fosfolipide și cerebrosidele.

Substanţele găsite în uleiul de palmier sunt cancerigene

Autoritatea Europeană a Standardelor Alimentare a avetizat că substanţele găsite în uleiul de palmier sunt cancerigene. Insitutuţia a avertizat că şi un consum moderat al substanţelor respective reprezentă un risc pentru copii, iar din cauza lipsei unor date definitive, niciun nivel nu poate fi considerat sigur.

Celebra cremă de ciocolată Nutella, produsă de compania Ferrero, a fost scoasă din supermarket-urile din Italia în urma unor descoperiri recente, cum că anumite substanţe din compoziţia uleiului de palmier folosit în fabricarea cremei de ciocolată ar putea fi cancerigene.

Uleiul de palmier se găseşte în sute de alimente ale unor brand-uri foarte folosite, inclusiv ciocolata Cadbury şi chiar Ben & Jerry.

Mai mulţi retaileri din Italia, inclusiv cel mai mare lanţ de supermarket-uri din ţară, Coop, au retras creama de ciocolată Nutella ca o măsură de precauţie.

Concluzii
De ce uleiul de palmier este atât de răspândit? În primul rând, el se păstrează o lungă perioadă de timp fără a-şi schimba gustul şi, prin urmare, cu el pot fi fabricate produse cu termene mai lungi. Şi, în al doilea rând, uleiul de palmier este ieftin, acest lucru, desigur, a fost imediat apreciat de către producătorii. Însă ce impact ar putea avea o utilizare constantă a uleiului de palmier asupra sănătăţii consumatorilor?

Uleiul de palmier - este un produs destul de refractar, pentru a începe să se topească acesta are nevoie de o temperatură mai mare, decât corpul unui om. În stomac, acest ulei nu se topeşte, ci rămâne în formă de o masă lipitoare, care se aseamănă cu un material de construcţii pentru căptuşeală(chit).

Toata lumea a auzit că grăsimile vegetale sunt utile pentru organismul uman. Dar această declaraţie poate fi atribuită numai la uleiuri, compuse din grăsimile nesaturate. În plus, uleiul vegetal conţine până la 75% de acid linoleic, care practic lipseşte în uleiul de palmier. Uleiurile vegetale, recunoscute ca cele mai utile sunt ulei de măsline şi ulei de porumb, iar în uleiul de palmier, în general, nu există nici un fel de substanţe, necesare pentru funcţionarea normala a organismului.

Uleiul de palmier, compus din grăsimile săturate, duce la creşterea colesterolului în sânge, care ca o plastilină astupă vasele sanguine, provocând ateroscleroză şi bolile de inimă. În plus, există o opinie, potrivit căreia uleiul de palmier este o substanţă cancerigenă, utilizarea lui constantă poate provoca creşterea tumorilor canceroase.

Uleiul de palmier este uleiul vegetal cel mai folosit în întreaga industrie alimentară din lume, fiind un ingredient prezent în circa 50% din produsele din orice supermarket australian, incluzând aici alimente, cosmetice şi produse de igienă, fiind larg folosit şi în industria biocombustibililor.

De fapt, la o scurtă analiză reiese că uleiul de palmier este folosit în prezent peste tot în lume drept ulei de gătit, ingredientul de bază pentru margarina bio, bază pentru îngheţată şi dulciuri, bază pentru majoritatea detergenţilor lichizi, săpunurilor, şamponurilor, rujurilor. La fel, este foarte apreciat ca şi component al lubrifianţilor pentru motoare şi mecanisme.

Verificati cu multa atentie etichetele

Mai multe produse care contin ulei de palmier nu sunt etichetate în mod clar. Uleiul de palmier și derivații săi pot apărea sub mai multe denumiri ca:
Ulei vegetal, grăsimi vegetale, Vegetable Oil, Vegetable Fat, Palm Kernel, Palm Kernel Oil, Palm Fruit Oil, Palmate, Palmitate, Palmolein, Glyceryl, Stearate, Stearic Acid, Elaeis Guineensis, Palmitic Acid, Palm Stearine, Palmitoyl Oxostearamide, Palmitoyl Tetrapeptide-3, Sodium Laureth Sulfate, Sodium Lauryl Sulfate, Sodium Kernelate, Sodium Palm Kernelate, Sodium Lauryl Lactylate/Sulphate, Hyrated Palm Glycerides, Etyl Palmitate, Octyl Palmitate, Palmityl Alcohol

Articole despre ulei de palmier, uleiuri vegetale, cancerigen


Articole din De evitat