facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Tehnica surasului interior

Spiritualitate

Aseaza-te pe un scaun, cu spatele drept, pe sol, cu picioarele incrucisate sau, si mai bine, intr-o postura de meditatie (recomandam posturile yoghine Vajrasana, Padmasana, Sukhasana sau Siddhasana). Indiferent de varianta pe care o alegi, elementul-cheie este sa mentii spatele drept. Potriveste cronometrul sa-ti dea un semnal dupa 15-20 de minute. Inchide ochii si urmareste sa te relaxezi cat mai profund la nivel fizic, psihic si mental.



Tehnica despre care afli acum este inspirata din traditia taoista si se numeste: "Surasul interior". De ce sa o realizezi? Pentru ca poate trezi si amplifica foarte usor buna dispozitie, confera un tonus marit si incredere in sine. In plus, dupa cateva saptamani de practica, poti realiza acest exercitiu de vizualizare in orice moment liber, cand mergi cu metroul, de exemplu, sau cand esti in Mega Image si astepti la casa sa platesti.

In pozitia pe care ai ales-o, cu ochii inchisi, imagineaza-ti ca iti "scanezi" intregul corp si detensionezi toate zonele incordate, acolo unde simti ca exista blocaje si energiile nu circula liber. Cand esti pe deplin relaxat, urmareste sa trezesti si sa amplifici in tine o stare de fericire si multumire. Poti vizualiza in spatele pleoapelor inchise un focar generator al acestei stari de bine, al unui suras interior. Daca sentimentul nu apare in mod spontan, adu-ti aminte de o experienta pe care ai trait-o, un moment cand fericirea si multumirea au izvorat natural in tine.

Lasa acum zambetul sa se reverse din aceasta zona focar, in intregul corp, precum o cascada. Vizualizeaza cum suvoiul de energie iti inunda coloana vertebrala, regiunea inimii, plamanii, zona abdominala superioara si inferioara, zona genitala si coboara de-a lungul picioarelor pana in varful degetelor. Poti vizualiza lent curgerea energiei din zona focar pana in zona talpilor sau poti relua procesul de vizualizare de mai multe ori, ceva mai repede. Exercitiul poate fi in sine o pregatire pentru meditatiile pe care doresti sa le faci in programul tau zilnic, deoarece creeaza o stare de pratyahara (de abstragere a simturilor de la realitatea inconjuratoare) si de interiorizare. Daca nu continui cu o meditatie, impreuneaza-ti palmele in dreptul pieptului, precum in rugaciune (Anjali Mudra) si realizeaza o scurta meditatie de multumire si recunostinta. Urmareste sa mentii viu acest suras interior pe parcursul intregii zile.

Revista Yoga Magazin nr. 54

Articole despre


Articole din Spiritualitate