facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Taratele de psyllium reduc colesterolul si previn bolile cardiace

Alimentatie si nutritie

Indiferent ca ai 35 sau 65 de ani, niciodata nu este prea tarziu sa incepi sa ai grija de sanatatea ta si in special sa faci pasi mici, dar importanti, pentru reducerea riscului de afectiuni cardiace. Exista o serie de factori de risc asociati cu bolile cardiace, printre care se numara sedentarismul, obezitatea, mostenirea genetica, fumatul si nivelul marit de colesterol.

psyllium

O parte din acesti factori de risc pot fi modificati cu ajutorul schimbarilor in stilul de viata. De exemplu, numeroase studii au aratat ca dietele sarace in grasimi saturate si colesterol reduc riscul de afectiuni cardiace. O alta metoda de a reduce colesterolul, si astfel si bolile cardiace, este incorporarea in alimentatia de zi cu zi a alimentelor bogate in fibre. Taratele de psyllium sunt extrem de bogate in fibre solubile, care ajuta la reducerea colesterolului si a riscului de boli cardiace.

Ce sunt taratele de psyllium

Taratele de psyllium sunt fibre formate din lanturi de carbohidrati complexi, benefici pentru organismul uman. Sunt derivate din semintele plantei Plantago Ovata, originara din Africa de Nord, Asia si bazinul mediteranean. Aceasta planta este folosita de sute de ani in diverse remedii pentru a trata afectiuni ale sistemului digestiv, in special ale colonului. Este bogata in fibre solubile si este de obicei folosita ca un laxativ pentru a trata constipatia.

Taratele de psyllium contin carbohidrati si au si proprietati antiinflamatorii. Datorita acestor calitati, taratele de psyllium reduc disconfortul produs de diaree si amelioreaza durerile hemoroidale. Aceste tarate au fost folosite cu succes pentru a reduce colesterolul, sunt utile in curele de slabire, in tratarea infectiilor, in mentinerea la cote normale a tensiuni arteriale si in tratarea sidromului de colon iritabil. In plus, taratele de psyllium sunt benefice si pentru persoanele care sufera de diabet, imbunatatind controlul lipidelor.

De asemenea, taratele de psyllium sunt foarte eficiente in reducerea nivelului de colesterol din sange si astfel in prevenirea afectiunilor cardiace. Numeroase studii au aratat ca dietele bogate in fibre solubile, care se gasesc din abundenta in taratele de psyllium, reduc nivelul de colesterol LDL (colesterol rau).

Taratele de psyllium si colesterolul

Taratele de psyllium ofera numeroase beneficii persoanelor care se confrunta cu un nivel ridicat al colesterolului.

Aceste tarate reduc colesterolul prin prevenirea absorbtiei acestuia de catre organism. In plus, taratele de psyllium imbunatatesc productia de sucuri biliare, care ajuta la metabolizarea colesterolului din ficat si sange.

Astfel, pentru reducerea eficienta a colesterolului, sunt recomandate 3-12 grame de tarate psyllium pe zi, in combinatie cu o dieta saraca in grasimi.

Taratele de psyllium si afectiunile cardiace

Atunci cand nivelul de colesterol este foarte ridicat, grasimea in exces se depune sub forma de placa si ingusteaza arterele de sange, ceea ce mareste riscul de afectiuni cardiace. Prin incorporarea in alimentatie a fibrelor de psyllium se reduce nivelul de colesterol si astfel si riscul de afectiuni cardiace serioase. In plus, aceste tarate reduc si nivelul de trigliceride din sange, un alt tip de grasimi nesanatoase, acest fenomen scazand riscurile de dereglari cardiovasculare.

Cum se consuma taratele de psyllium

Este foarte important ca inainte si dupa consumul de tarate psyllium sa se consume multe lichide. Administrate singure, taratele de psyllium pot cauza deshidratare si anumite probleme digestive. Taratele de psyllium pot fi consumate cu apa, sucuri naturale din fructe si legume, supe sau lapte.

Taratele de psyllium trebuie adaugate treptat in alimentatie, pentru a preveni balonarea si flatulenta.

Efectele secundare ale taratelor de psyllium

Chiar daca sunt considerate alimente sigure, taratele de psyllium pot interactiona cu anumite medicamente. Astfel, inainte de a incepe o cura cu astfel de tarate este foarte important sa discuti cu medicul de familie. Persoanele care au probleme digestive, diabet sau colesterol trebuie sa discute mai intai cu un medic.

Daca sunt consumate cu multe lichide, taratele de psyllium nu au efecte secundare, totusi, unele persoane pot fi alergice. Daca observi mancarimi sau inflamatii ale pielii, este bine sa opresti administrarea de tarate de psyllium si sa mergi la un medic.

In general, medicamentele trebuie administrate cu o ora inainte sau doua ore dupa consumul de tarate psyllium, deoarecce absorbtia si eficienta acestora poate fi redusa.

Bibliografie:
www.healthcastle.com
www.homeremediesweb.com
www.livestrong.com
Sursa: http://www.ronatura.ro/articole/143/taratele-de-psyllium-reduc-colesterolul-si-previn-bolile-cardiace.html

Articole despre psyllium, colesterol, colesterol bun, colesterol rau, scaderea colesterolului, boli cardiace, inima