Rejuvelac (Dr. Ann Wigmore) Bauturi

Rejuvelac este un lichid usor fermentat menit sa imbunatateasca digestia.
Pentru obtinerea Rejuvelac-ului se folosesc in general boabe de grau dar si secara, quinoa, ovaz, mei, orez, etc.


Rejuvelac-ul este foarte bogat in enzime si contine intregul complex de vitamine B, vitamina E si K precum si o varietate de proteine, carbohidrati, dextrine, fosfati si amilaze.
In procesul de fermentare, este produs acidul lactic, ce are proprietatea de a distruge bacteriile ‘’neprietenoase’’ la nivel intestinal.
Contine o serie de bacterii prietenoase precum lactobacillus ce ajuta la sanatatea tractului intestinal.
In bucataria cruda, Rejuvelac este folosit ca si bautura de sine statatoare (foarte recomandata vara, pentru o hidratare completa si remineralizare), ca si parte lichida in diverse smoothies (ajuta la cresterea timpului de conservare a lor pe parcursul zilei), sau in diverse alte preparate.
Voi reveni mai pe larg cu informatii despre acest aliment-minune, astazi insa va voi da reteta Dr. Ann Wigmore de preparare a Rejuvelacului.
rejuvelac

REJUVELAC
2 cani boabe de grau (ideal dintr-o cultura recenta in care nu s-au folosit fertilizatori si pesticide)
1 borcan de capacitate 2 litri

Spalati bine boabele de grau, eliminand orice reziduu sau boabe alterate.
Sterilizati (ideal) borcanul in care veti pune boabele la inmuiat.
Adaugati suficienta apa peste boabele spalate (aproape de umplere) si lasati la inmuiat timp de 12 ore.
Dupa cele 12 ore spalati bine boabele si scurgeti cat de mult puteti din apa din borcan.
Lasati boabele la germinat, spalandu-le dimineata si seara si scurgand cat se poate de bine apa.
O alta varianta este sa puneti un tifon prins cu un elastic la gura borcanului si sa il lasati inclinat la 45 de grade intre clatiri.
Durata de germinare este undeva intre 24 si 72 de ore, functie de soiul graului si multe alte conditii.
In momentul in care apare un mic germene (radacina) se poate incepe cu Rejuvelacul.
Peste boabele germinate adaugati apa pana la limita de sus a borcanului.
Un pas optional (ce apare in unele retete) este acoperirea borcanului cu un prosop, astfel incat sa fie ferit de lumina.
Lasati aceasta apa sa fermenteze intre 24-72 ore. Puteti gusta din timp in timp si va veti da seama ca este gata cand se apropie de gust cu borsul.
Cand este gata, scurgeti lichidul intr-o sticla (de sticla!) si puteti pastra la frigider timp de 2 zile (ideal).
Din aceleasi seminte germinate in proces, mai puteti face 2 transe de Rejuvelac, dupa aceeasi metoda de mai sus.
Gustati insa din timp in timp, caci aceste doua loturi vor fermenta mai devreme decat primul.

Sper ca m-am facut oarecum inteleasa cu aceasta metoda. Ca de obicei, nu am la indemana cartea Dr. Wigmore ca sa pot scrie ca ea, insa sper sa va fie utile instructiunile.

Dr. Ann spune: ” Un bun Rejuvelac este tulbure, cu o culoare usor galbuie si aroma de limonadă. Atunci când este fermentat prea mult timp poate deveni foarte acru. Deoarece este intr-un proces de fermentare constant, este firesc sa apara din cand in cand in el bule mici. De fapt cel mai bun Rejuvelac este cel usor carbogazos. Este, de asemenea natural sa apara un strat albicios la suprafata lui. Acest lucru nu este dăunătoar şi acest strat poate fi inlaturat inainte de a fi baut. Rejuvelac poate fi păstrat în frigider pentru o câteva zile pana la o săptămână, atâta timp cât gustul lui ramane unul placut. Bea Rejuvelac înainte sau între mese pentru a evita diluarea sucurilor digestive după o masă “.

Si inca o data, de ce sa folositi Rejuvelac?
• Ajuta la curatirea tractului intestinal
• Este un bun remediu impotriva constipatiei
• Aduce organismului un aport de bacterii prietenoase (pe care cu siguranta nu le gasiti in iaurturile ultra-procesate din comert)
• Bogat in elemente nutritive (inclusiv proteine)
• Aduce un aport de energie imediat resimtita
• Este o sursa incredibila de enzime, atat de necesare organismului si care lipsesc in cazul unei diete cu hrana excesiv gatita
• Este un supliment ce ajuta la eliminarea toxinelor din organism

sursa: dincolodecurcubeu.wordpress.com