Plante antidiabetice in traditia ayurvedica | SuntSanatos.ro
facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    googleplus suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Plante antidiabetice in traditia ayurvedica

Ayurveda

Stim cu totii cat de greu este sa fii diabetic sau sa tratezi aceasta boala. Nu numai ca trebuie sa-ti controlezi drastic lista de alimente si fiecare portie de la fiecare masa, mai trebuie sa-ti faci si analize saptamanal sau chiar zilnic si risti o multime de complicatii daca nu ai avut grija sa mentii glicemia in niste valori rezonabile.



Da, este o boala greu de tratat, dar nu imposibil. In special tipul II de diabet are sanse mari sa se echilibreze cu ajutorul produselor naturiste.

Ce putem face? Privim in primul rand in gradina noastra. Avem in flora romaneasca unele plante recunoscute stiintific ca antidiabetice. Un asemenea exemplu este afinul (Vaccinium myrtillus), de la care se folosesc atat frunzele, cat si fructele. Ele scad glicemia si ajuta la imbunatatirea vederii (care poate fi afectata in cazul diabetului necontrolat). O alta planta mai putin cunoscuta, dar care creste la noi este ciumareaua sau ruta-caprei (Galega officinalis), care contine un alcaloid ce s-a dovedit ca scade glicemia.

Totusi, resursele terapeutice locale fiind limitate si lipsind multe date stiintifice care sa confirme anumite efecte, am cautat si mai departe, in alte tari, pentru a gasi acele remedii care sa faca posibila chiar - de ce nu? – regenerarea pancreasului. Si am descoperit multe lucruri interesante.

De exemplu, stiati ca putem folosi gelul de aloe in amestec cu turmeric, daca avem probleme cu ficatul si pancreasul si este pe cale sa se instaleze diabetul? Am gasit reteta in medicina indiana Ayurveda, unde exista acest concept de regenerare si reintinerire a organelor si a intregului corp, cu ajutorul plantelor medicinale.

Ayurveda ne-a mai oferit si alte surprize, pentru ca este un sistem medical cu o viziune proprie, care defineste fiecare boala ca un dezechilibru al unor constituenti ai corpului. De exemplu, in Ayurveda, diabetul este considerat o boala legata de metabolismul apei, ceea ce explica si acele simptome de uscaciune a gurii, sete intensa, urinare frecventa pe care le are un bolnav diabetic. Este uimitor sa vezi intr-un tratat scris acum cateva mii de ani, cum este Charaka Samhita (tratatul de baza al medicinei Ayurveda), o multime de retete cu plante pentru tratarea diabetului.

Cum e posibil asa ceva? Diabetul nu este o boala a civilizatiei, data de consumul in exces de dulciuri? Nu, nici pe departe. E adevarat ca aceasta boala a explodat in era civilizata pentru ca s-a deteriorat foarte mult alimentatia si pentru ca oamenii au ajuns sa fie foarte stresati. E adevarat ca preferinta pentru dulciurile concentrate, preparate cu zahar alb rafinat, contribuie cu pasi repezi la aparitia acestei boli (dar si la multe alte neajunsuri!). Dar exista si unele cauze mai profunde, emotionale, unele greseli pe care le faci. Ei bine, in Ayurveda, plantele, care sunt considerate sacre, lasate de Dumnezeu pentru a ne invata anumite lectii de viata, a ne armoniza si vindeca, fac si acest lucru. Ne invata sa nu mai fim lacomi, sa nu ne mai preocupam excesiv de unele lucruri materiale, sa ne abtinem de la unele obiceiuri nesanatoase. De aceea, ele au putut sa vindece diabetul, in vechime, acum cateva mii de ani, si ne pot ajuta si astazi.

Ce ne propune Ayurveda? In topul plantelor antidiabetice, am putea spune “number one”, este gudmar (Gymnema silvestre), al carei nume inseamna „cea care distruge zaharul”. Cercetarile au aratat ca planta ajuta la refacerea functiilor pancreasului, fiind si un bun stimulator al circulatiei sangelui.

Guduchi sau giloy
(Tinospora cordifolia) se foloseste traditional in India ca stimulator al imunitatii, antitoxic, armonizator si reintineritor al intregului corp. Purifica mai ales ficatul, splina, sangele si se foloseste in caz de diabet, hepatita, reumatism, guta si senzatia de sete excesiva. Dupa cum vedeti, nu este prea tarziu sa „reintinerim” la orice varsta; subiectul este in mare voga astazi si se tin peste tot pe glob intruniri medicale stiintifice cu tema „anti-aging”. Si aici Ayurveda este pentru noi o arma secreta, pentru ca este, dupa stiinta noastra din acest moment, singura medicina care aloca o preocupare deosebita reintineririi si ofera remedii eficiente.

Daruharidra sau dracila indiana
(Berberis aristata) este renumita pentru proprietatile sale de purificare a sangelui, descongestionare la nivel abdominal si reintineritoare; ea actioneaza asupra zonei hepato-biliare si pancreatice, dar si asupra sistemului limfatic si al aparatului genital feminin. Folosirea sa pe o durata suficient de lunga asigura eliminarea grasimii in exces, in caz de obezitate.

Neem sau nimba (Azadirachta indica) este „copacul care mentine sanatatea” si este in India la fel de cunoscut ca si salcia sau plopul, la noi. Din frunzele sale se prepara o multime de remedii, dar si produse cosmetice. Datorita importantei sale, a fost extrem de mult studiat de farmacistii de azi si i s-a confirmat valoarea traditionala. Pe langa folosirea in diabet (cand ajuta la inchiderea ranilor care pot apare), este si un bun purificator al sangelui, antireumatic, folosit mult in bolile de piele, in febra si pentru slabit (eliminarea grasimii excesive).

Lista plantelor ayurvedice antidiabetice mai continua cu: scoarta de manjistha (Rubia cordifolia), radacina de katurohini (Picrorrhiza kurroa), fructe si frunze de bilva (Aegle marmelos), fructe de kayaphal (Myrica sapinda)... si multe altele. Surprinzator este ca ele sunt extrem de eficiente, poate si datorita faptului ca au fost folosite de atatea mii de ani si se adreseaza in egala masura si purificarii gandurilor si emotiilor, care contribuie intr-o masura covarsitoare la imblnavirea noastra.

La toate acestea mai putem adauga momordica sau "castravetele-amar" (Momordica charantia), o planta re-descoperita in ultimii ani si care a ajuns sa fie cultivata si la noi, pentru ca s-a dovedit extrem de valoroasa in reglarea glicemiei. Celebrul fitoterapeut roman, academicianul Ovidiu Bojor, a contribuit la descoperirea si popularizarea informatiilor despre aceasta planta. Fiind la un moment dat in misiune de cercetare in Tibet, a fost uimit sa constate ca acolo foarte putini oameni sufereau de diabet, spre deosebire de oamenii din Vest. A aflat apoi ca localnicii consumau frecvent fructul acestei plante, care seamana cu un castravecior, dar care este foarte amar. A luat apoi planta, a adus-o acasa, unde a fost pe larg studiata, iar apoi a inceput sa fie cultivata si la noi, in statiunile de cercetare pentru agricultura, dar si de catre firmele ce produc remedii naturiste.

Dorind sa ajutam pacientii nostri, oferindu-le cele mai valoroase remedii din plante care exista pe aceasta planeta, am preferat asadar sa utilizam aceste plante indiene pentru un remediu eficient in caz de diabet. Asa a aparut FITODIABETIN, pe care il gasim in magazinele naturiste ca supliment nutritiv si care contine cele mai puternice plante care ne pot ajuta sa ne rezolvam aceasta problema de sanatate.

O ultima precizare. Ţinem cont si de faptul ca un remediu nu poate fi niciodata un panaceu. Fiecare pacient isi are istoria lui si s-a imbolnavit intr-un context particular, unic, ce ii este caracteristic. De aceea, nici o “standardizare” nu va putea suplini vreodata rolul medicului care cunoaste atat boala, mecanismele prin care ea apare, cat si fiecare remediu in parte pentru rezolvarea situatiei. Nu exista retete universale. De aceea, un om suferind de o boala, fie ea diabet sau altceva, daca vrea sa inteleaga de ce s-a imbolnavit si sa se vindece cat mai rapid, trebuie sa discute cu un medic naturist care sa-i explice unele lucruri si sa-i stabileasca un program de tratament si o dieta particulara in cazul sau, tinand cont de tot contextul. Programul terapeutic poate include, desigur, si Fitodiabetin-ul, dar mai poate fi necesar sa se adauge si alte remedii. Cam asa lucram noi, la Steaua Divina, si va asteptam cu drag.
Dr. Cristina Pavel
Sursa: http://www.steaua-divina.ro/articol/povestea-fitodiabetin-ului

Articole despre diabet