Osul iepurelui (Ononis spinosa | SuntSanatos.ro
facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    googleplus suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Osul iepurelui (Ononis spinosa)

Plante medicinale

Denumiri populare: asudul calului, asudul capului, casul iepurelui, ciocul caprei, bolul coasei, coltul iepurelui, pir, sudoarea calului, zilezitoare

osul-iepurelui1

Planta erbacee cunoscuta inca din antichitate ce creste pe pajisti si la marginea drumurilor, iubeste caldura si solurile uscate; creeaza un adevarat gard viu  fiind un arbust inalt de 40-50 cm cu multi tepi si ramuri ramificate.  In scop medicinal se folosesc radacinile (Radix Odonidis) recoltate in lunile martie- aprilie sau septembrie- noiembrie

Compozitie: izoflavonoizi, uleiuri volatile, glicozide amare, principii amare (onopsina, ononina, onocerina, trifolirizina, fitoglutinina), saponozide triterpenice care prin hidroliza dau acidul gliciretic si ononozida (heterozida de natura izoflavonica), tanozide, fitosteroli, ulei gras, saruri minerale, acid citric, zaharuri

Organotropism: aparatul renal, cortico-suprarenala, piele, vezica biliara

Actiune: diuretica, depurativa, favorizeaza evacuarea calculilor renali, faciliteaza eliminarea toxinelor, ureei, acidului uric, clorurilor, colagoga (stimuleaza secretia biliara), antiseptic urinar, antiinflamatorie, imunomodulatoare prin actiunea antialergica, antiartritica, eficient in tratarea diverselor afectiuni inflamatorii (cistite, uretrite, prostatite, artrite, alergii)

Indicatii: afectiuni renale (litiaza renala, cistite, prostatiteuretrite gonococice ), reumatism, guta, retentie hidrica (edeme, ascita), boli metabolice, boli dermatologice (alergii, eczeme, ulceratii, prurit), constipatie, icter, hipertensiune arteriala

Mod de administrare: infuzie, decoct, pulbere de radacina, tinctura
Pulbere din radacina de osul iepurelui, macinata fin, cate 1-2 grame pe zi
Maceratul la rece se prepara dintr-o lingurita de pulbere la o cana de apa rece care se lasa la macerat la temperatura camerei de seara pana dimineata, apoi se strecoara si se consuma 1- 2 cai pe zi.
Infuzia din radacina de osul iepurelui se prepara dintr-o lingura de planta uscata, la jumatate litru de apa; se beau 2- 3 cani pe zi
Decoct din radacina de osul- iepurelui se prepara dintr-o lingura de radacina bine maruntita, la o cana de apa, care se fierbe 15 minute, la foc linistit, se filtreaza si se consuma 2- 3 cani pe zi

osul-iepurelui2

Articole despre


Articole din Plante medicinale