facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Maria Verdi - Eliminarea acizilor prin piele

Sanatate

Transpiraţia eliminată de glandele sudoripare permite drenarea acizilor puternici în exteriorul organismului.
Există între 70-120 de glande sudoripare pe cm pătrat de piele, în întregul corp rezultă 2 milioane de glande sudoripare. Ele acţionează ca filtru asupra acizilor şi toxinelor transportate prin sânge. Traversând acest filtru, acizii sunt reţinuţi şi eliminaţi, diluaţi în apă.
Sângele care duce deşeurile circulă prin capilare, vasele foarte subţiri. Ca urmare, transpiraţia este corectă dacă circulaţia sanguină la nivel cutanat este bună. Aceasta este favorizată şi ameliorată de exerciţiul fizic şi căldură ( saună, băi calde). Este cunoscut faptul că activitatea fizică stimulează circulaţia sanguină datorită contracţiilor musculare obţinute prin exerciţii. În ceea ce priveşte căldura, ea acţionează dilatând capilarele şi accelerând viteza de circulaţie a sângelui.

În condiţii normale, pielea elimină între 1 şi 1,5 litri de transpiraţie pe zi. Nu sântem conştienţi de acest lucru deoarece cea mai mare parte se evaporă direct. Atunci când suntem sedentari, transpiraţia se poate reduce la jumătate de litru pe zi. Eliminarea acizilor prin piele este foarte slabă în această situaţie. O piele stimulată prin exerciţiu intens poate elimina o jumătate de litru de transpiraţie pe oră. Cantitatea poate fi şi mai mare la saună, deoarece, în condiţii de temperatură foarte ridicată şi umezeală, este eliminat până la 1 litru, chiar 1,5 litri de transpiraţie pe şedinţă. Printr-o febră puternică, un bolnav elimină cantităţi egale sau chiar mai mari decât cele eliminate prin efort sau prin saună.
O eliminare insuficientă a acizilor prin piele poate fi compensată deci, prin saună sau exerciţii fizice . Foarte importante sunt şi băile calde( hipertermice). Sunt foarte simplu de realizat, avem nevoie de o cadă şi apă fierbinte. Căldura produce febră artificială, apare transpiraţia puternică. Deci o eliminare de acizi.


Baia hipertermică
Se intră în baie cu apa de 37 grade C.Temperatura este apoi mărită în mod progresiv, adăugându-se apă caldă până la atingerea pragului de toleranţă, adică chiar înainte ca senzaţia de căldură să nu devină prea puternică.Temperatura este una suportabilă, astfel încât să putem rămâne acolo 15-20 de minute. Temperatura variază între 39-42 grade C. Scopul băii hipertermice este de a aduce multă căldură organismului. Dacă temperaturile ridicate sunt greu de suportat, se poate sta mai puţin timp în cadă. Este bine ca organismul să se obişnuiască progresiv cu baia hipertermică. Acţiunea băii este reeducativă pentru piele. Cel care, în general, transpiră greu, va transpira mai uşor după câteva astfel de băi. Nu este indicat să se intre brusc în apă fierbinte, chiar şi atunci când avem senzaţia că o suportăm uşor. De fapt, organismul se apără de această agresare termică bruscă închizând porii pielii. Aceştia se vor deschide încet şi efectele aşteptate sunt întârziate. Când timplu de baie s-a terminat, se iese uşor din apă şi se aşteaptă o jumătate de oră, împăturiţi în lenjerie ce absoarbe bine sau în pătură. Această relaxare permite organismului să-şi termine transpiraţia şi să-şi regăsească echilibrul. Se pot face astfel de băi zilnic timp de 2-3 săptămâni sau o dată la două zile timp de mai multe luni, de regulă seara, căci destinde organismul şi favorizează somnul.

Modul de acţiune al băii hipertermice
Scăldat în apă caldă, corpul acumulează rapid căldura. Creşte temperatura corporală, apare febra artificială. Febra, aşa cum ştim, este un mijloc de apărare pe care organismul îl foloseşte pentru a intensifica metabolismul şi pentru a accelera schimburile, astfel încât să ardă deşeurile, printre altele acizii, care saturează ţesutul organic. Este o reacţie de apărare binefăcătoare care permite organismului să normalizeze rapid mediul umoral. Dacă nu ar fi existat febra, organismul s-ar fi săturat iremediabil cu deşeuri şi nu ar mai avea posibilitatea de a face criza de curăţare. Când combustiile se intensifică în timpul febrei, deşeurile şi acizii care se găsesc în organism sunt degradate şi transformate în materiale energetice sau constructoare, are loc deci, combustia toxinelor necirculante aflate în profunzime.
Apare o eliminare masivă a toxinelor profunde. Acestea urcă brusc la suprafaţa sângelui şi se adaugă toxinelor circulante. Pot apare dureri de cap, greaţă, crize reumatice, deoarece se depăşeste capacitatea de eliminare a organelor excretorii şi de oxidare a corpului. Ele se pot evita, acţionând progresiv şi drenând toxinele circulante înainte de a face o cură intensivă de băi hipertermice.
Baia, ca orice terapie, are indicaţii şi contraindicaţii. Se aplică recomandarea specialistului, mai ales la cardiaci, astmatici, în afecţiuni oncologice, etc.
Ceaiurile sudorifice sunt de asemenea folositoare înainte, în timp şi după baie.

Plantele medicinale utile în eliminarea acizilor prin piele

Plantele medicinale ajută în intensificarea activităţii glandelor sudoripare. Ele se numesc sudorifice, deoarece cresc secreţia de transpiraţie. În consecinţă, ele contribuie şi la creşterea cantităţii de acizi eliminaţi. Consumul regulat de sudorifice ajută porii deschişi să se cureţe şi să lucreze mai activ. Ele se pot folosi sub formă de ceaiuri, infuzie, decoct, se pot combina cu apa de baie hipertermică.

Socul (sambucus nigra)
Principii active-rutozidă, ulei volatil, etil-amine, izobutil, beta glicozizi ai acizilor cafeic şi ferulic, vitamina C, sambunigrozida,etc.
Socul, are proprietăţi diuretice, laxative. Provoacă transpiraţie abundentă, ajutând la scăderea temperaturii.
Intern, ceaiul din flori de soc se ia contra tusei, în afecţiunile aparatului respirator. Prin diureza pe care o produce, se recomandă în reumatism, boli de rinichi şi de vezică.Avand proprietăţi laxative şi ajutând la eliminarea apei din ţesuturi, se foloseşte ca adjuvant în obezitate. Este folosit şi în constipaţiile de natură nervoasă.
Extern, sub formă de băi sau cataplasme, este indicat în furunculoze, abcese, arsuri,flictene. În băile hipertermice, se utilizează în eliminarea acizilor, contra reumatismului.

Brusturul (Arctium lappa)
Principii active- cantităţi mari de inulină, acid palmitic, stearic, sitosterol, stigmasterol, ulei volatil, vitamine din complexul B, acid cafeic, săruri de potasiu, etc,
Socul este coleretic, creşte diureza, sudorific. Ceaiul din brusture are însuşirea de a scădea zahărul din sânge, este diuretic şi diaforetic la bolnavii hepato-renali, stimulând funcţiile renale şi cutanate. Se foloseşte intern sub forma decoctului, tincturii. Extern, se foloseşte sub formă de cataplasma şi component în baia termală.

Maria Verdi
Psiholog-psihoterapeut integrativ
Licentiat recuperare medicala
Masterand stiintele nutritiei si fitoterapie
0726310094
http://www.recreeazaviata.ro/

Articole despre


Articole din Sanatate