Mai multe E-uri in alimente - De evitat | SuntSanatos.ro
facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    googleplus suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Mai multe E-uri in alimente

De evitat


Ordinul nr. 438/295/2002, privind aditivii alimentari, va fi modificat printr-un proiect de act normativ elaborat de ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu. La prima vedere parea ca, in sfarsit, autoritatile din Romania s-au trezit si vor sa ne scape de E-urile periculoase. In realitate, nici vorba: proiectul scoate in afara legii cateva E-uri, de ochii lumii, si adauga altele, si mai nocive. In plus, actul normativ mareste considerabil cantitatile maxime admise ale aditivilor daunatori din produsele alimentare. Pana la urma, nu este clar: se urmareste mumificarea produselor, sau a populatiei?

Potrivit proiectului, prezenta unui aditiv alimentar nu va mai fi autorizata pentru preparatele pe baza de cereale prelucrate si alimentele pentru sugari si copii de varsta mica. Totodata, E 400-404, E 406, E 407, E 410-415, E417, E 418 si E 440 vor fi interzise la fabricarea minijeleurilor, definite ca jeleuri de consistenta dura, ingerate dintr-o singura inghititura dupa introducerea in gura. Din lista cu conservanti si antioxidanti autorizati conditionat, adica in doze cu maxime stabilite de lege, din cauza faptului ca sunt daunatori, dispar E 216 si E 217. De precizat ca E 217 era deja interzis in mai multe tari. Conservantii si antioxidantii autorizati conditionat se elimina definitiv din compozitia crevetilor preparati, a cozilor de raci preparate si preambalate si a molustelor preparate si marinate, precum si din suplimentele alimentare dietetice lichide. In schimb, acestea vor fi permise la prepararea crustaceelor si molustelor tratate termic si in suplimentele alimentare comercializate sub forma lichida.

Nitritul de potasiu va fi permis in toate produsele din carne
E 249, nitrit de potasiu, este un a€žfixator de culoare si agent de conservare pentru carnea€œ. Acesta este insa extrem de daunator sanatatii, caci poate produce ameteli, dureri de cap si este potential cancerigen, utilizarea in alimentele pentru sugari si copii nefiind permisa. In ordinul inca in vigoare este admis, in cantitate de 150 mg/kg, doar in produsele din carne netratate termic, afumate si uscate. In actualele modificari legislative, se prevede ca aceasta cantitate sa fie permisa in toate produsele din carne.

E 250, nitrit de sodiu a€" poate provoca hiperreactivitate si alte reactii adverse, fiind potential cancerigen, si ca atare restrictionat in multe tari. In prezent, este admis in cantitate de 150 mg/kg la alte produse din carne afumata si produse din carne in conserva. Potrivit proiectului de ordin, in produse din carne traditionale conservate, cum ar fi Paprikas si Selsky salam, cantitatea maxima permisa de nitrit de sodiu va fi si mai mare: 180 mg/kg.

In proiectul de act normativ se afla si o confuzie dubioasa. E 251 este trecut ca nitrat de potasiu, iar E 252 este nitrat de sodiu. In realitate, E 251 este nitrat de sodiu si E 252 este nitrat de potasiu.

Confuzia este destul de grava, avand in vedere ca E 252 poate provoca hiperactivitate si alte reactii adverse, este potential cancerigen, iar folosirea sa este restrictionata in multe tari. Din proiect reiese ca E 252 va putea fi utilizat in cantitati de 300 mg/kg in produsele din carne traditionale, conservate prin inserare in solutie de saramura, ca si in cele conservate prin uscare. Totodata, E 252, in cantitate maxima de 150 mg/kg, se va introduce si in branza cu pasta tare, semitare si semimoale si in inlocuitori de branza pe baza de produse lactate. Heringul marinat si sprotul vor putea contine E 252 intr-o cantitate de 10 ori mai mare, 500 mg/kg, pana acum nefiind permisa decat o cantitate reziduala de nitrat de 50 mg/kg.

Un antioxidant periculos, E 319 (Tert-butilhidrochinona) va putea fi introdus in mod legal, conform proiectului, in untura, ulei de peste, grasime de vita, pasare si oaie. E 319 este un produs pe baza de titei si se recomanda evitarea sa, pentru ca poate cauza greturi, varsaturi, delir a€" o doza de 5 grame fiind considerata letala.

Cantitatea de E 385 creste la crustacee congelate sau inghetate de mai mult de trei ori, de la 75 mg/kg la 250 mg/kg. Trebuie stiut ca E 385 produce perturbari sale echilibrului electrolitic, afectiuni gastrointestinale si crampe intestinale, fiind interzis in unele tari (de ce nu si la noi?)

 

sursa: ecolife.ro

Articole despre


Articole din De evitat