Legea adaptarii vitale - Alimentatie si nutritie | SuntSanatos.ro
facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    googleplus suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Legea adaptarii vitale

Alimentatie si nutritie

Motto: Esecul este nimic mai mult decit un numar mic de erori de judecata (care, luate izolat, par sa nu conteze), repetate in mod consistent.

floare33

Intelegerea Legii Adaptarii Vitale poate fi una din cele mai importante lectii despre nutritia umana.

Aceasta lege afirma ca atunci cind o otrava este introdusa intr-un organism, in doze superioare celor pe care organismul le poate elimina in mod regulat, acesta se va “adapta” la prezenta otravii, izolind-o (izolindu-se pe el de ea). Aceasta se face cu costul renuntarii la anumite abilitati naturale (moduri normale de functionare ale unui organism sanatos).

Spre exemplu, atunci cind fumezi, corpul va preveni absorbita toxinelor intarind (intr-un mod asemanator crearii “bataturilor”) membranele alveolare pulmonare, pentru a preveni intoxicarea organismului dincolo de un anumit grad de toleranta. Daca te “antrenezi” cu doze mai mici decit letale, in fiecare zi, dupa sase luni e posibil sa rezisti unei doze care initial te-ar fi omorit. Corpul va rezista otravii, evitind otravirea cu orice pret. Dar costul platit pentru aceasta “adaptare” este, evident, capacitatea mult redusa de a absoarbe si asimila nutrienti (in cazul de fata, oxigen). In Ortobionomics, Shelton scria “Toleranta la otravuri este doar o metoda inceata de sinucidere. Fenomenul de toleranta nu este dezirabil, ci ceva a carui necesitate ar trebui evitata”.

Atunci cind incepi o dieta “curata”, vegetariana, cruda, renunti la multe otravuri “pepulare”: cafea, ciocolata, tigari, conservanti, chimicale, etc. Corpul incepe sa elimine otravurile eliminate si revine la starea originara, pura – ca aceea a unui copil. Cu alte cuvinte, vei deveni ca un incepator, inainte de a-si fi inceput administrarea zilnica de otrava, ceea ce inseamna ca vei deveni mult mai sensibil si susceptibil la doze mici de otrava, decit majoritatea oamenilor. O ceasca cu cafea ar putea asupra ta acelasi efect cu cel pe care l-ar avea asupra vecinului, cinci cesti. Vei fi mai afectat de ceea ce maninci, in special cind “trisezi”. Shelton explica: “Primul fum sau prima gura de tutun mestecat are de obicei un efect foarte puternic asupra organismului. Cel care il inhaleaza tuseste, se inroseste la fata, il doare capul, vomita, isi pierde apetitul, ameteste, etc. Atita timp cit instintele de conservare nu sint insa alterate, ele percep instantaneu caracterul otravitor al substantei si o resping, alertind intregul sistem biologic; un efort consistent se duce in directia eliminarii otravii si utilizatorul este fortat sa intrerupa consumul. Daca totusi el perseverreaza si isi continua activitatea, reactia alergica devine tot mai slaba cu fiecare doza ulterioara, pina cind el este capabil sa inhaleze o doza mult mai mare decit cea initiala fara efecte adverse.”

Ai putea crede ca a “gusta” cite-o “bucatica” de porcarii “din cind in cind”, este “okay”: o bucatica de ciocolata, o cescuta de cafeluta, o gogosica, etc. Dar nu va fi ca in zilele de odinioara. Corpul ar putea sa iti respinga violent otrava, si aceste divergente repetate, vor destabiliza intregul echilibru, pe termen lung. Deviatii mici dar regulate pot face intregul efort inutil, facind imposibila aparitia noii stari de homeostaza. Corpul nu-si va pierde “adaptarile” la otrava in prezenta otravii.

De aceea nu recomand acest efect de yo-yo, schimbarea dietei alternativ, inainte si inapoi. Odata ce esti hotarit sa renunti la ceva, renunta pentru totdeauna.

[Sursa: Frederic Patenaude, Raw Secrets]

Sursa: romaniaraw.ro

Articole despre


Articole din Alimentatie si nutritie