Germenii - o minune pentru sanatate
Alimentatie si nutritie
Germenii sunt bogati in enzime antioxidante, elemente antiimbatranire, vitamine, minerale, aminoacizi, clorofila, proteine complete, fibre si pigmenti. Toate aceste substante continute de germeni imbunatatesc digestia, dau vitalitate, intaresc organismul general si ofera protectie impotriva radicalilor liberi.
Termenul de germeni se refera in general la semintele de legume sau cereale care au incoltit (de obicei, fara ajutorul luminii soarelui sau al solului), transformandu-se in plante micute in 3-5 zile. Despre aceste seminte sau boabe de cereale se spune atunci ca au germinat, adica s-au transformat in germeni.
Germinarea este procesul de umezire, apoi incoltirea semintei, pentru ca in final sa poate fi consumati germenii cruzi. Germenii de mei si cei de quinoa pot aduce beneficii exceptionale sanatatii, energizand mintea, corpul si organele.
1. Seminte: de dovleac, floarea-soarelui, susan, lucerna, mustar, ridiche, hrisca, trifoi;
2. Cereale: mei, grau, secara, porumb, orez, ovaz, orz, amarant;
3. Nuci: migdale, alune de padure, muguri de pin, fistic, nuci etc.
4. Leguminoase: linte, fasole, naut, soia, mazare.
Fiecare samanta care incolteste contine energie nutritiva si microbiologica, precum si forta vitala necesara pentru a da nastere unei plante mature. Odata cu inmuierea semintei - unul dintre pasii necesari germinarii - se dezvolta toate elementele benefice. De exemplu, procesul de inmuiere a semintei activeaza eliberarea unor enzime aditionale, care de astfel ar fi fost inactive.
Legatura nutritiva
Stim cu siguranta ca germenii au o concentratie mare de substante nutritive antioxidante cum ar fi vitamina A, C, E si B. Antioxidantii protejeaza impotriva radicalilor liberi - molecule instabile care produc oxidare si imbatranire, deteriorarea tesutului celular.
Germenii contin, de asemenea, toate mineralele inclusiv seleniul si zincul, atat de necesare, plus bioflavonoide, toti aminoacizii liberi, enzime antioxidante, clorofila si fibre. Germenii pun la dispozitie 2 elemente antiimbatranire - ARN si ADN (acizi nucleici) - care se gasesc doar in celulele vii. Organismul absoarbe mult mai eficient substantele nutritive din germenii vii, decat din alimentele nutritive, deoarece corpul recunoaste germenii ca fiind alimente.
In plus, un studiu desfasurat la Universitatea Yale condus de catre dr. Paul Brakholden a relevat faptul ca procentul vitaminelor B creste in germeni de aproximativ 2000 ori.
Pe langa, continutul enorm de vitamine, germenii reprezinta cea mai buna sursa de oligominerale, alaturi de algele marine dulse si nori. Majoritatea germenilor au un continut foarte mare de calciu, magneziu, germaniu, fibre precum si seleniu, mangan, crom, zinc si multe altele. Mineralele din germeni sunt chelate, ceea ce inseamna ca se afla intr-o forma usor digerabila, si deci, mai usor de absorbit de catre organism.
In cadrul unui studiu foarte important, cercetatorii A.M. Maiser si A. Poljakoff-Mayer de la Universitatea Hebrew au descoperit ca germenii micsoreaza cantitatea sau chiar elimina elementele nedorite ce apar uneori in mod natural in alimente, cum sunt fosfatii sau o substanta numita phytin. In acelasi timp, insa, conform acestui studiu, germenii cresc nivelul elementelor folositoare cum sunt: fosforul, lecitina si fosfolipidele, care ajuta la asimilarea si tranportul acizilor grasi esentiali, imbunatatind metabolismul grasimilor, reglarea colesterolului si a hormonilor, functionarea creierului si reproducerea.
Legatura proteica
Profesor de biochimie nutritionala la universitatea Puget Sound, dr. Jeffrey Bland a aratat ca aproximativ 6 cani de germeni ar putea suplini aportul nutritiv zilnic recomandat pentru un adult obisnuit. Dr. Bland a concluzionat ca germenii reprezinta o forma "mai eficienta, mai sanatoasa (si cu siguranta mai ieftina) de proteine decat conventionala proteina animala sau decat alte tipuri de proteine vegetale".
Cercetatorii de la Universitatea Purdue, Departamentul de Botanica si Patologia plantelor, au descoperit ca germenii de porumb contin in concentratie mare 2 aminoacizi esentiali: lizina si triptofan, ambii construind depozite pentru proteine. Cercetatorii au conchis ca germenii pot constitui alimente cu valori proteice de calitate inalta pentru consumul uman. In cadrul unui alt studiu, dar la aceeasi universitate, dr. C.Y. Tsai a descoperit ca germenii, in general, mentin un nivel superior de proteine. S-a dovedit ca, in unele cazuri, concentratia proteica a anumitor germeni depaseste 25% calorii, ceea ce inseamna prezenta mai multor proteine decat intr-o friptura obisnuita de vitel (si intr-o forma mult mai digerabila).
Legatura enzimelor
Cel care a facut legatura intre enzime si germeni a fost Szekeley, in studiul sau masiv despre alimentatie. Pentru a ne intari sanatatea, trebuie sa consumam alimente vii care contin enzime active. Germenii sunt alimente vii fundamentale, care detin cele mai bogate resurse de astfel de enzime active. Activitatea enzimelor se afla la cota maxima in stadiul de germinatie, cand planta incepe sa incolteasca. Dr. Gabriel Cousens, in cartea sa "Spiritual Nutrition", subliniaza faptul ca germinatia si incoltirea cresc nivelul enzimelor de 6-20 ori, in functie de planta in cauza.
Daca dieta noastra este saraca in enzime, hrana pe care o consumam se misca mult mai greu de-a lungul canalului digestiv si poate practic sa puterezeasca, sa se descompuna si sa fermenteze in intestine. Rezultatul: toxinele trec in organism prin colon, iar de acolo ajung in circuitul sangelui. Acestea sunt percepute ca invadatori "straini de catre sistemul imunitar, iar organismul trebuie sa consume mai multe cantitati de energie pentru a le indeparta. Aceasta risipa de energie duce la latergie, epuizare, oboseala cronica si un sistem imunitar slabit. Atunci cand ne umplem dieta cu alimente bogate in enzime - in speciali germeni de toate tipurile - putem observa, de obicei, imbunatatiri semnificative ale sanatatii si starii generale a organismului.
Legatura imunitara
Acesta este punctul cheie: intarirea sistemului imunitar pentru a fi mai bine pregatiti sa prevenim si sa combatem obisnuitele raceli si gripe, boli si chiar pe cele severe. Alimentele vii ajuta sistemul imunitar sa se mentina puternic. Atunci cand sistemul imunitar este fortifiat, suntem mult mai putin predispusi sa fim "atacati" - sau sa cedam problemelor de sanatate obisnuite sau degenerative, chiar cancerul.
Sa luam in considerare studiul condus de echipa de cercetatori al Universitatii din Texas, Departamentul pentru Tratarea Cancerului. Acestia au descoperit ca, celulele cancerigene alaturi au fost blocate in proportie de 99% de amestecul de germeni. Conform statisticilor, acest lucru ar insemna ca germenii au intr-adevar capacitatea de a opri actiunea celulelor cancerigene. Evident ca acest lucru nu este valabil in toate cazurile, dar cu siguranta joaca un rol important.
In mare parte, motivul il constituie faptul ca germenii au o concentratie naturala ridicata de substante nutritive antioxidante care combat efectele radicalilor liberi.
Radicalii liberi in exces sunt foarte des creati din cauza unei digestii proaste a alimentelor, ca si de grasimile si uleiurilor rancede sau incinse care afecteaza sistemul imunitar.
Legatura digestiva
Germenii sunt excelenti pentru imbunatarirea si sprijinul sistemului digestiv, datorita concentratiei lor deosebite de vitamine, minerale si enzime vii active. Cand germenii sunt consumati in faza lor optima de crestere, substantele nutritive continute de seminte sunt deja partial digerate si, astfel, mult mai usor de absorbit de catre organism.
Digestia slaba poate duce la crearea de mucus, acesta se poate apoi acumula in plamani, cauzand greutate in respiratie, respiratie zgomotoasa, astm si tuse persistenta. Germenii combat efectele alimentelor producatoare de mucus prin reducerea umiditatii si participarea la eliminarea ei din organism. Germenii joaca un rol in descompunerea grasimilor, proteinelor si a amidonului, ajutand astfel digestia. Daca doriti sa slabiti, consumul de germeni este un adevarat panaceu.
Legatura cu ficatul
Totodata, germenii sunt alcalini, ceea ce ajuta la neutralizarea reziduurilor acide, avad efecte de curatare si racire a organismului. Astfel, germenii stimuleaza fluxul energetic al ficatului. Majoritatea dezechilibrelor ficatului sunt cauzate de stagnare. Germenii ajuta prin stimularea ficatului, readucandu-l la functionarea normala. Semnele unor tulburari ale ficatului ar putea include starea de agitatie, depresie, frustrare, abdomen umflat, balonare, inflamatii ce nu-si gasesc explicatie.
Legatura clinica
Daca nu consumati indeajuns de multe alimente alcaline (bogate in magneziu, calciu si potasiu), cum sunt germenii proaspteti, fructele proaspete, legumele, salatele si meiul, puteti cauza aciditatea stomacala. Atunci cand organismul are prea multa aciditatea, ofera un teren fertil pentru bolile cronice si acute. Tulburarile rinichilor, ale ficatului si ale glandelor suprarenale, o dieta neadecvata, obezitatea, stresul si toixicitatea pot produce acidoza. Stresul, zaharul, produsele de origine animala, lactatele, ouale, si chiar prea multe cereale cum ar fi graul, pot avea ca efect cresterea acididatii organismului.
Cand intra in procesul metabolic, aceste produse alimentare produc cantitati mari de clor si toxine. Simptomele acidozei pot include: ulcere gastrice, insomnie, dureri de cap, gaze, balonare, scaune urat mirositoare, retentia apei, artrita si alte probleme de sanatate mai grave, cum ar fi cancerul si bolile de inima.
Intr-un organism cu grad crescut de aciditate exista un exces de ioni de hidrogen care se combina cu oxigenul pentru a forma apa. Acest hidrogen in exces consuma oxigenul organismului. Pe scurt, un deficit de oxigen determina distrugerea si moartea celulelor, producand acidoza. Cu cat sistemul este mai acid, cu atat le este mai greu amortizoarelor biochimice sa mentina echilibrul acido-bazic din sange. O consecinta mai grava a aciditatii este faptul ca determina calciul sa paraseasca oasele, eliminandu-se prin urina; astfel de afectiuni creaza conditii favorabile pentru boli ca osteoporoza si degradarea oaselor.
Acidul in exces poate, de asemenea, sa fie depozitat in tesuturi cauzand in cele din urma artrita. Germenii proaspeti, in special meiul incoltit, au proprietati alcaline; ei distrug acizii.
Cum se obtin germenii?
Puteti obtine germeni acasa, cu usurinta, din seminte si boabe. De exemplu, incercati cu seminte de trifoi, lucerna, fasole, boabe de grau. Tot ce va trebuie este un borcan mare (de aproximativ un litru), niste seminte sau boabe, apa proaspata, o bucata de tesatura din bumbac sau muselina.
1. Clatiti bine semintele, asezati-le intr-un borcan si acoperiti-le cu cativa cm de apa fiarta si racita. Acoperiti totul cu bucata de tesatura din bumbac sau panza, fixat pe gura borcanului cu ajutorul unui elastic si lasati-le peste noapte intr-un loc calduros si intunecat.
2. A doua zi, clatiti semintele cu apa rece. Scurgeti-le bine pentru a nu putrezi. Duceti-le iar la intuneric. Faceti acest lucru de 2 ori pe zi, pana cand semintele incep sa incolteasca. Inclinati borcanul la un unghi de 45 grade pentru a le permite germenilor sa creasca in borcan.
3. Apoi asezati borcanul pe un pervaz luminat pentru a le oferi un plus de energie. Consumati-i sau pastrati-i intr-un recipient inchis ermetic in frigider. Germenii pot fi pastrati in frigider timp de 2-3 zile.
Daca doriti sa obtineti germeni in cantitati mai mari, procurati-va o trusa speciala pentru germinare de la un magazin cu articole pentru gradinarie sau de la un centru pentru sanatate. Aceste truse au instructiuni de folosire. Spatiul excedentar pe care il ofera tavile trusei respective le va permine germenilor sa creasca mai inalti si mai bogati. Ca o alternativa, puteti folosi o strecuratoare de bucatarie sau un cos din bambus. Cosurile trebuie sterilizate prin fierbere timp de aproximativ 3 minute. Gaurile sau orificiile trebuie sa fie mici pentru ca germenii sa nu cada.
Protejati semintele incoltite, respectiv lastarii cu o folie subtire din plastic. Folie trebuie sa fie indeajuns de groasa (aproximativ 4 milimetri) pentru a sta dreapta. Practic, va fi nevoie sa creati un cort in jurul cosului. Este necesar ca folia sa stea dreapta pentru a permite aerului sa circule, pentru mentinerea umiditatii si a temperaturii. Daca folia de plastic cade peste germeni ii va distruge. Folia de protectie poate sa ajunga pana la o inaltime de aproximativ 25 cm. Ridicati putin cosul cu ajutorul unei pietre sau ustensile de bucatarie pentru a impiedica contactul direct cu plasticul. Este necesar sa curatati plasticul in mod regulat pentru a evita producerea mucegaiului.
Informatiile au fost preluate din cartea "Hrana vie pentru sanatate -12 supralimente naturale pentru intarirea sanatatii" editia a 2-a, de Dr. Gillian McKeith, trad: Ioana Maria Diaconu, Bucuresti, Curtea Veche Publishing, 2007 www.curteaveche.ro
Termenul de germeni se refera in general la semintele de legume sau cereale care au incoltit (de obicei, fara ajutorul luminii soarelui sau al solului), transformandu-se in plante micute in 3-5 zile. Despre aceste seminte sau boabe de cereale se spune atunci ca au germinat, adica s-au transformat in germeni.
Germinarea este procesul de umezire, apoi incoltirea semintei, pentru ca in final sa poate fi consumati germenii cruzi. Germenii de mei si cei de quinoa pot aduce beneficii exceptionale sanatatii, energizand mintea, corpul si organele.
1. Seminte: de dovleac, floarea-soarelui, susan, lucerna, mustar, ridiche, hrisca, trifoi;
2. Cereale: mei, grau, secara, porumb, orez, ovaz, orz, amarant;
3. Nuci: migdale, alune de padure, muguri de pin, fistic, nuci etc.
4. Leguminoase: linte, fasole, naut, soia, mazare.
Fiecare samanta care incolteste contine energie nutritiva si microbiologica, precum si forta vitala necesara pentru a da nastere unei plante mature. Odata cu inmuierea semintei - unul dintre pasii necesari germinarii - se dezvolta toate elementele benefice. De exemplu, procesul de inmuiere a semintei activeaza eliberarea unor enzime aditionale, care de astfel ar fi fost inactive.
Legatura nutritiva
Stim cu siguranta ca germenii au o concentratie mare de substante nutritive antioxidante cum ar fi vitamina A, C, E si B. Antioxidantii protejeaza impotriva radicalilor liberi - molecule instabile care produc oxidare si imbatranire, deteriorarea tesutului celular.
Germenii contin, de asemenea, toate mineralele inclusiv seleniul si zincul, atat de necesare, plus bioflavonoide, toti aminoacizii liberi, enzime antioxidante, clorofila si fibre. Germenii pun la dispozitie 2 elemente antiimbatranire - ARN si ADN (acizi nucleici) - care se gasesc doar in celulele vii. Organismul absoarbe mult mai eficient substantele nutritive din germenii vii, decat din alimentele nutritive, deoarece corpul recunoaste germenii ca fiind alimente.
In plus, un studiu desfasurat la Universitatea Yale condus de catre dr. Paul Brakholden a relevat faptul ca procentul vitaminelor B creste in germeni de aproximativ 2000 ori.
Pe langa, continutul enorm de vitamine, germenii reprezinta cea mai buna sursa de oligominerale, alaturi de algele marine dulse si nori. Majoritatea germenilor au un continut foarte mare de calciu, magneziu, germaniu, fibre precum si seleniu, mangan, crom, zinc si multe altele. Mineralele din germeni sunt chelate, ceea ce inseamna ca se afla intr-o forma usor digerabila, si deci, mai usor de absorbit de catre organism.
In cadrul unui studiu foarte important, cercetatorii A.M. Maiser si A. Poljakoff-Mayer de la Universitatea Hebrew au descoperit ca germenii micsoreaza cantitatea sau chiar elimina elementele nedorite ce apar uneori in mod natural in alimente, cum sunt fosfatii sau o substanta numita phytin. In acelasi timp, insa, conform acestui studiu, germenii cresc nivelul elementelor folositoare cum sunt: fosforul, lecitina si fosfolipidele, care ajuta la asimilarea si tranportul acizilor grasi esentiali, imbunatatind metabolismul grasimilor, reglarea colesterolului si a hormonilor, functionarea creierului si reproducerea.
Legatura proteica
Profesor de biochimie nutritionala la universitatea Puget Sound, dr. Jeffrey Bland a aratat ca aproximativ 6 cani de germeni ar putea suplini aportul nutritiv zilnic recomandat pentru un adult obisnuit. Dr. Bland a concluzionat ca germenii reprezinta o forma "mai eficienta, mai sanatoasa (si cu siguranta mai ieftina) de proteine decat conventionala proteina animala sau decat alte tipuri de proteine vegetale".
Cercetatorii de la Universitatea Purdue, Departamentul de Botanica si Patologia plantelor, au descoperit ca germenii de porumb contin in concentratie mare 2 aminoacizi esentiali: lizina si triptofan, ambii construind depozite pentru proteine. Cercetatorii au conchis ca germenii pot constitui alimente cu valori proteice de calitate inalta pentru consumul uman. In cadrul unui alt studiu, dar la aceeasi universitate, dr. C.Y. Tsai a descoperit ca germenii, in general, mentin un nivel superior de proteine. S-a dovedit ca, in unele cazuri, concentratia proteica a anumitor germeni depaseste 25% calorii, ceea ce inseamna prezenta mai multor proteine decat intr-o friptura obisnuita de vitel (si intr-o forma mult mai digerabila).
Legatura enzimelor
Cel care a facut legatura intre enzime si germeni a fost Szekeley, in studiul sau masiv despre alimentatie. Pentru a ne intari sanatatea, trebuie sa consumam alimente vii care contin enzime active. Germenii sunt alimente vii fundamentale, care detin cele mai bogate resurse de astfel de enzime active. Activitatea enzimelor se afla la cota maxima in stadiul de germinatie, cand planta incepe sa incolteasca. Dr. Gabriel Cousens, in cartea sa "Spiritual Nutrition", subliniaza faptul ca germinatia si incoltirea cresc nivelul enzimelor de 6-20 ori, in functie de planta in cauza.
Daca dieta noastra este saraca in enzime, hrana pe care o consumam se misca mult mai greu de-a lungul canalului digestiv si poate practic sa puterezeasca, sa se descompuna si sa fermenteze in intestine. Rezultatul: toxinele trec in organism prin colon, iar de acolo ajung in circuitul sangelui. Acestea sunt percepute ca invadatori "straini de catre sistemul imunitar, iar organismul trebuie sa consume mai multe cantitati de energie pentru a le indeparta. Aceasta risipa de energie duce la latergie, epuizare, oboseala cronica si un sistem imunitar slabit. Atunci cand ne umplem dieta cu alimente bogate in enzime - in speciali germeni de toate tipurile - putem observa, de obicei, imbunatatiri semnificative ale sanatatii si starii generale a organismului.
Legatura imunitara
Acesta este punctul cheie: intarirea sistemului imunitar pentru a fi mai bine pregatiti sa prevenim si sa combatem obisnuitele raceli si gripe, boli si chiar pe cele severe. Alimentele vii ajuta sistemul imunitar sa se mentina puternic. Atunci cand sistemul imunitar este fortifiat, suntem mult mai putin predispusi sa fim "atacati" - sau sa cedam problemelor de sanatate obisnuite sau degenerative, chiar cancerul.
Sa luam in considerare studiul condus de echipa de cercetatori al Universitatii din Texas, Departamentul pentru Tratarea Cancerului. Acestia au descoperit ca, celulele cancerigene alaturi au fost blocate in proportie de 99% de amestecul de germeni. Conform statisticilor, acest lucru ar insemna ca germenii au intr-adevar capacitatea de a opri actiunea celulelor cancerigene. Evident ca acest lucru nu este valabil in toate cazurile, dar cu siguranta joaca un rol important.
In mare parte, motivul il constituie faptul ca germenii au o concentratie naturala ridicata de substante nutritive antioxidante care combat efectele radicalilor liberi.
Radicalii liberi in exces sunt foarte des creati din cauza unei digestii proaste a alimentelor, ca si de grasimile si uleiurilor rancede sau incinse care afecteaza sistemul imunitar.
Legatura digestiva
Germenii sunt excelenti pentru imbunatarirea si sprijinul sistemului digestiv, datorita concentratiei lor deosebite de vitamine, minerale si enzime vii active. Cand germenii sunt consumati in faza lor optima de crestere, substantele nutritive continute de seminte sunt deja partial digerate si, astfel, mult mai usor de absorbit de catre organism.
Digestia slaba poate duce la crearea de mucus, acesta se poate apoi acumula in plamani, cauzand greutate in respiratie, respiratie zgomotoasa, astm si tuse persistenta. Germenii combat efectele alimentelor producatoare de mucus prin reducerea umiditatii si participarea la eliminarea ei din organism. Germenii joaca un rol in descompunerea grasimilor, proteinelor si a amidonului, ajutand astfel digestia. Daca doriti sa slabiti, consumul de germeni este un adevarat panaceu.
Legatura cu ficatul
Totodata, germenii sunt alcalini, ceea ce ajuta la neutralizarea reziduurilor acide, avad efecte de curatare si racire a organismului. Astfel, germenii stimuleaza fluxul energetic al ficatului. Majoritatea dezechilibrelor ficatului sunt cauzate de stagnare. Germenii ajuta prin stimularea ficatului, readucandu-l la functionarea normala. Semnele unor tulburari ale ficatului ar putea include starea de agitatie, depresie, frustrare, abdomen umflat, balonare, inflamatii ce nu-si gasesc explicatie.
Legatura clinica
Daca nu consumati indeajuns de multe alimente alcaline (bogate in magneziu, calciu si potasiu), cum sunt germenii proaspteti, fructele proaspete, legumele, salatele si meiul, puteti cauza aciditatea stomacala. Atunci cand organismul are prea multa aciditatea, ofera un teren fertil pentru bolile cronice si acute. Tulburarile rinichilor, ale ficatului si ale glandelor suprarenale, o dieta neadecvata, obezitatea, stresul si toixicitatea pot produce acidoza. Stresul, zaharul, produsele de origine animala, lactatele, ouale, si chiar prea multe cereale cum ar fi graul, pot avea ca efect cresterea acididatii organismului.
Cand intra in procesul metabolic, aceste produse alimentare produc cantitati mari de clor si toxine. Simptomele acidozei pot include: ulcere gastrice, insomnie, dureri de cap, gaze, balonare, scaune urat mirositoare, retentia apei, artrita si alte probleme de sanatate mai grave, cum ar fi cancerul si bolile de inima.
Intr-un organism cu grad crescut de aciditate exista un exces de ioni de hidrogen care se combina cu oxigenul pentru a forma apa. Acest hidrogen in exces consuma oxigenul organismului. Pe scurt, un deficit de oxigen determina distrugerea si moartea celulelor, producand acidoza. Cu cat sistemul este mai acid, cu atat le este mai greu amortizoarelor biochimice sa mentina echilibrul acido-bazic din sange. O consecinta mai grava a aciditatii este faptul ca determina calciul sa paraseasca oasele, eliminandu-se prin urina; astfel de afectiuni creaza conditii favorabile pentru boli ca osteoporoza si degradarea oaselor.
Acidul in exces poate, de asemenea, sa fie depozitat in tesuturi cauzand in cele din urma artrita. Germenii proaspeti, in special meiul incoltit, au proprietati alcaline; ei distrug acizii.
Cum se obtin germenii?
Puteti obtine germeni acasa, cu usurinta, din seminte si boabe. De exemplu, incercati cu seminte de trifoi, lucerna, fasole, boabe de grau. Tot ce va trebuie este un borcan mare (de aproximativ un litru), niste seminte sau boabe, apa proaspata, o bucata de tesatura din bumbac sau muselina.
1. Clatiti bine semintele, asezati-le intr-un borcan si acoperiti-le cu cativa cm de apa fiarta si racita. Acoperiti totul cu bucata de tesatura din bumbac sau panza, fixat pe gura borcanului cu ajutorul unui elastic si lasati-le peste noapte intr-un loc calduros si intunecat.
2. A doua zi, clatiti semintele cu apa rece. Scurgeti-le bine pentru a nu putrezi. Duceti-le iar la intuneric. Faceti acest lucru de 2 ori pe zi, pana cand semintele incep sa incolteasca. Inclinati borcanul la un unghi de 45 grade pentru a le permite germenilor sa creasca in borcan.
3. Apoi asezati borcanul pe un pervaz luminat pentru a le oferi un plus de energie. Consumati-i sau pastrati-i intr-un recipient inchis ermetic in frigider. Germenii pot fi pastrati in frigider timp de 2-3 zile.
Daca doriti sa obtineti germeni in cantitati mai mari, procurati-va o trusa speciala pentru germinare de la un magazin cu articole pentru gradinarie sau de la un centru pentru sanatate. Aceste truse au instructiuni de folosire. Spatiul excedentar pe care il ofera tavile trusei respective le va permine germenilor sa creasca mai inalti si mai bogati. Ca o alternativa, puteti folosi o strecuratoare de bucatarie sau un cos din bambus. Cosurile trebuie sterilizate prin fierbere timp de aproximativ 3 minute. Gaurile sau orificiile trebuie sa fie mici pentru ca germenii sa nu cada.
Protejati semintele incoltite, respectiv lastarii cu o folie subtire din plastic. Folie trebuie sa fie indeajuns de groasa (aproximativ 4 milimetri) pentru a sta dreapta. Practic, va fi nevoie sa creati un cort in jurul cosului. Este necesar ca folia sa stea dreapta pentru a permite aerului sa circule, pentru mentinerea umiditatii si a temperaturii. Daca folia de plastic cade peste germeni ii va distruge. Folia de protectie poate sa ajunga pana la o inaltime de aproximativ 25 cm. Ridicati putin cosul cu ajutorul unei pietre sau ustensile de bucatarie pentru a impiedica contactul direct cu plasticul. Este necesar sa curatati plasticul in mod regulat pentru a evita producerea mucegaiului.
Informatiile au fost preluate din cartea "Hrana vie pentru sanatate -12 supralimente naturale pentru intarirea sanatatii" editia a 2-a, de Dr. Gillian McKeith, trad: Ioana Maria Diaconu, Bucuresti, Curtea Veche Publishing, 2007 www.curteaveche.ro