Factori naturali din alimente si protectia anti-cancer pe | SuntSanatos.ro
facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    googleplus suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Factori naturali din alimente si protectia anti-cancer pe care o ofera

Alimentatie si nutritie

β-carotenul + vitamina E: cancerul de gât;
acid folic: col uterin;
fructe, fibre şi vegetale crude: esofag, sân, colon, stomac, intestin subţire;
vitamina C: eso-gastro-intestinal, sân, gură, pancreas, col uterin, plămâni (non-hormonal), dar şi a cancerului de sân. Vitamina C stimulează şi sinteza colagenului care poate produce şi izolarea tumorii, previne metastazarea, previne acţiunea virusurilor care produc cancer, grăbind vindecarea postoperatorie după rezecţiile tumorale;
vitaminele D şi Calciul reduc riscul cancerului de sân, pancreas şi de colon;
vitamina E: cancerul indus de radiaţii şi substanţe chimice, plămâni, cap şl gât, mamar, prostată 
Seleniu: cancerul indus de radiaţiile ultraviolete, pulmonar, esofagian, stomac, sân, colo-rectal, col uterin, ficat, gât, prostată, vezică urinară;
Zinc: prostată, pulmonar;

protectie anti-cancer

Substanţele indolice din vegetalele crucifere previn apariţia cancerului de sân;
Lignanii din seminţele de in blochează efectul stimulator al estrogenilor asupra dezvoltării de celule canceroase la nivelul sânului şi al colonului;
Fibrele vegetale insolubile din tărâţe de grâu, fasole şi ţelină asigură o importantă prevenţie împotriva cancerului de sân, cervical, pulmonar şi de colon;
Coenzima Q10 dă o regresie parţială şi deseori totală a tumorilor de orice fel. Alteori însă tumorile existând deja, CoQ10 administrată poate determina dezvoltări tumorale necontrolate; este însă în acelaşi timp un factor redutabil antileucemic!

Personal, în cancer, contraindic suplimentele de CoQ 10!

Cisteina este transformată în organism în glutation (γ-glutamil-cisteinil-glicina), un antioxidant endogen excepţional, capabil să crească longevitatea şi să reducă drastic incidenţa oricărui tip de cancer;
Glutationul pare a fi cel mai important antioxidant celular, fiind o tripeptidă (format din 3 amino-acizi, vezi mai sus).
Câteva efecte ale Glutationul:
-reciclează vitamina C, potenţându-i activitatea, protejează ADN-ul de oxidare
-este capabil să distrugă celulele tumorale,
-efectele sale sunt potenţate de antocianine, care îl si reciclează

Acizii graşi omega 3 (AG Ω 3): plămâni, sân, colon, prostată şi formele induse de radiaţiile ultraviolete şi post-iradiere;
Uleiul de măsline previne cancerul mamar atât la femeie, cât şi la bărbat;
Terpenele existente în ţelină, mentă, busuioc şi chimen reduc riscul apariţiei oricărui tip de localizare tumorală;

Consumul zilnic a 500 g fructe reduce frecvenţa oricărei forme de cancer cu 30%, iar dacă la aceasta se mai adaugă şi un consum de cereale integrale sau de fulgi din cereale integrale, procentul creşte până spre 50%;

Reducerea de la 1/3 la 1/5 a numărului de calorii din dieta zilnică furnizate de grăsimile saturate, reduce şansa de a contacta un cancer de piele la 25%;

Ceapa verde protejează împotriva cancerului genital, ovarian, tiroidian, renal şi mamar;

Usturoiul reduce drastic şansa contactării oricărei forme de cancer, dar mai ales a celor cu localizare pulmonară, pancreatică, colonică, genitală şi esofagiană;

Caisele protejează împotriva cancerelor indiferent de localizare;

Cireşele şi vişinele dau protecţie împotrivă cancerului de colon şi a celui localizat la nivelul aparatului excretor;

Frunzele de pătrunjel au specificitate împotriva localizărilor pulmonare, hepatice, cerebrale şi renale ale cancerului;

Consumul a cel puţin 2 litri de lichide/zi este capabil să reducă frecvenţa cancerului de colon de 2 ori, iar a celui de vezică urinară de 5 ori;

Exerciţiile fizice practicate regulat (dar cel puţin 30′ de 3 ori pe săptămână), determină reducerea susceptibilităţii de a contacta un cancer de colon de 2 ori, iar a cancerului de sân cu până la 60%;

Incidenţa cancerului, indiferent de localizare, se reduce cu cel puţin 40% doar neconsumând carne;

Nu în ultimul rând, consumul zilnic de soia, dar în special de spirulină (aceasta din urmă însă doar la persoanele care nu au probleme cu tiroida!!!), dă o protecţie redutabilă împotriva oricărei forme şi localizări a cancerului.

Tot în cadrul măsurilor preventive anti-cancer trebuie menţionat şi faptul că NORMOPONDEREA (menţinerea greutăţii în limitele normale) este la rându-i un factor de prevenţie. În schimb supraponderea şi /sau obezitatea sunt factori siguri care pot induce cancerul, în special pe cel cu localizare în sfera genitală şi de sân, la ambele sexe. Celulele adipoase (care stochează grăsimea în exces, fiind depozitarii acesteia) nu stau degeaba! Cu cât sunt mai multe şi mai pline cu grăsime vor produce o serie de hormoni, potenţial inductori ai carcinogenezei, cu localizările amintite.

Dr. Mărginean Calin
medic specialist medicin muncii
medic specialist medicină generală
competență medicină de intreprindere
atestat nutriție

Articole despre cancer, dr. Marginean Calin