Dr. Calin Marginean - Sarea de bucatarie sau clorura de | SuntSanatos.ro
facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    googleplus suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Dr. Calin Marginean - Sarea de bucatarie sau clorura de sodiu (NaCl)

Alimentatie si nutritie

Consideraţii generale cu privire la substanţă
• Formulă chimică: NaCl
• Masă moleculară: 58,5
sare

• Este o SARE derivată dintr-un acid puternic (HCl) şi o bază puternică (NaOH). Caracter neutru
• Moleculă mică, formată dintr-un metal alcalin, extrem de reactiv (Na) şi un halogen (Cl)
• Legătura dintre metal şi nemetal este puternică, de tip ionic
• Formează cristale de culoare incoloră, ce se amestecă în orice proporţie cu apa, fiind din acest motiv şi foarte higroscopică ; se dizolvă şi-n unii solvenţi organici polari
• Gust sărat (de unde-şi trage şi numele), datorat în cea mai mare clorului
• Se extrage din mine, prin diverse metode ("a saramurii"...), sau prin evaporarea apei de mare ; rezultă şi prin diverse reacţii de laborator
• În România zăcămintele de sare se numesc OCNE, iar muncitorii OCNAŞI
• În unele zone din lume (Africa occidentală) sarea a fost folosită timp de secole drept monedă de schimb, fiind foarte rară
• Utilizări: industria alimentară (dă gust specific mâncării, conservant, pentru murat...), industria chimică de sinteză (a sodei caustice, a celei calcinate, obţinerea Na metalic, a Cl2, tăbăcărie, diverse sinteze chimice...)

BIBLIA abundă în pasaje referitoare la SARE
• "Vorbirea voastră să fie totdeauna cu har, dreasă cu SARE, ca să ştiţi cum să răspundeţi fiecăruia" (Coloseni 4,6)
• "SAREA este bună, dar dacă îşi pierde gustul ei de sare, prin ce i se va da înapoi gustul acesta ?" (Luca 14,34)
• "Voi sunteţi SAREA pământului" (Matei 5,13)
• "Să aveţi SARE în voi înşivă şi să trăiţi în pace unii cu alţii" (Marcu 9,50)
• "Pentru că fiecare om va fi SĂRAT cu foc şi orice jertfă va fi sărată cu sare" (Marcu 9,49)

ÎNŢELEPCIUNEA POPULARĂ a considerat SAREA de o importanţă covârşitoare, incluzând-o în proverbe
• "SAREA-i bună la fiertură, însă nu peste măsură"
• "Nu e meşteşug a găti mâncare, ci e meşteşug a o găti din SARE"
• "Ca SAREA-n bucate"
•  "Mănânci un sac de SARE cu un om şi tot nu-l cunoşti"
• "Decât să mănânc pâine cu unt şi să mă uit în pământ, mai bine mănânc pâine cu SARE şi mă uit la soare"
• "Cum SĂREZI, aşa mănânci"
• "Îi făgăduieşte marea cu SAREA şi-i dă ce curge pe apă"
• "Linguşirea se lipeşte unde SAREA lipseşte"
• "Nimeni nu-ţi pune SARE în mămăligă"
• "SARE până nu cere, să nu-i dai cuiva"

Cuvântul "SARE" poate avea mai multe sensuri în funcţie de particula ce-l însoţeşte
• De bucătărie: NaCl, denumirea populară
• Gemă: forma de NaCl din zăcământ
• De mare: amestec de săruri rezultate în urma evaporării apei din apa de mare, cu predominanţa netă a NaCl. Utilizaţi-o !
• Amară: sulfatul de magneziu (MgSO4)
• Seignette: tartratul dublu de potasiu şi sodiu
• De măcriş: combinaţie de acid oxalic şi oxalat acid de potasiu
• De lămâie: acidul citric (E 330)
• Fără sodiu: amestec de KCl, MgCl2 şi NH4Cl
• Potasică: îngrăşământ agricol format din KCl şi alte 2 componente: silvinit şi kainit
• De baie: NaCl 96-99% + agent de spumare 1-4%
• SĂRURI: denumire generică dată unor substanţe rezultate în urma reacţiei unui acid cu o bază

Metabolismul SĂRII în organism
• Corpul absoarbe Na+ la nivelul duodenului (cea mai mare parte) prin mecanism activ, printr-o "pompă de sodiu", cu mare consum energetic, cale pe care se absoarbe şi glucoza (la fiecare atom de Na, o moleculă de glucoză)
• Organismul are capacitatea să reabsoarbă Na+ la nivelul rinichiului
• Fiecare ion de Na+ este urmat pasiv de un anion de Cl-
• În general absorbţia este strict dependentă de aport
• Eliminarea sa se face preponderent pe cale renală şi secundar prin transpiraţie, sau scaun
• Necesarul zilnic este de 2-3 g de NaCl (unii susţin că ar fi şi mai scăzut !), dar cantitatea este frecvent, cu mult depăşită (10-15 g / zi)
• Sunt persoane care efectiv "răcesc mâncarea, adăugându-i sare" (Banat, Ardeal...) cu consecinţe nefaste asupra sănătăţii lor
• Na+ este un cation extracelular, celulele organismului ţinând cu orice preţ să-l scoată din celulă, consumând o mare cantitate de energie

Funcţiile Na+ în organism
• Asigură diferenţa de potenţial transmembranar, alături de K+
• Asigură conducerea influxului nervos
• Are o capacitate deosebită de a reţine apa în corp, iar în exces determină creşterea tensiunii arteriale sau / şi edeme
• Este esenţial pentru buna funcţionare a sistemului nervos central şi a inimii
• Asigură volumul şi calitatea mediului intern. Un atom de Na+ este capabil să reţină 8-12 molecule de apă
• Menţine permeabilitatea normală a membranelor celulare
• Surse: larg răspândit în cereale, legume şi fructe, la valori de sub 100 mg / 100 g produs, cu excepţia spanacului (510) şi a ciupercilor (200). Alimentele de origine animală conţin toate cantităţi de Na+ superioare valorii de 100 mg%, dar mai ales lactatele !
• Tratamentul diuretic intempestiv, transpiraţiile profuze şi dieta hiposodată pot produce stări asociate cu un deficit de Na+
• (Există grupe populaţionale (rasa neagră) care au o capacitate înăscută de a reţine sarea => risc de HTA la un consum "normal")

Funcţiile CI- în organism
• Din el stomacul face acid clorhidric pentru a asigura pH-ul optim al digestiei
• Esenţial pentru transmiterea influxului nervos
• Intră în structura multor proteine structurale
• SURSE (mg / 100 g produs): ciuperci (800), smochine (55), vinete (50), coacăze negre (15), alune, salată, mere, pere, grape-fruit, orez, piersici, struguri, caise

Excesul de SARE (prin aport) poate genera multiple dereglări în organism
• Creşte pofta de mâncare, iar până la exces ponderal / obezitate este numai un pas
• Creşte volumul circulant, cu risc de edeme
• Risc major de hipertensiune arterială: se ataşează de peretele vascular, absoarbe apă şi "umflă" vasele spre înăuntru
• Ateroscleroză
• Creşterea acidităţii gastrice cu risc ulcerogen
• Suprasolicitarea funcţiei renale
• Scade durata medie de viaţă
• Creşte riscul de cancer în special gastric
• Osteoporoză

Sfaturi utile !
• Reducerea cu 1/3 a consumului de sare se asociază cu creşterea duratei de viaţă cu 6-7 ani (studiu finlandez) => numărul de ani ai vieţii dvs. va fi invers proporţional cu cantitatea de sare pe care pe care o aduceţi prin aport ! Nu folosiţi în acest sens preparatele care conţin şi E 621 (glutamat monosodic) !
• "Dacă vreţi să fiţi sănăto(a)s(ă) nu puneţi niciodată solniţa pe masă !"
• Atenţie la "SAREA ASCUNSĂ" din: produsele de panificaţie, murături, mezeluri, conserve...
• DOAR DACĂ sunteţi hipotensiv(ă) şi DOAR DACĂ aveţi manifestări de intoleranţă (cefalee, vertij, leşin...), DOAR ATUNCI creşteţi uşor consumul de sare, dublat de un consum de lichide
• Căutaţi să evitaţi sarea iodată ! Conţine iodat de potasiu (KIO3), agent pro-oxidant periculos. Dacă aveţi deficit de iod, utilizaţi iodură şi nu iodat de potasiu / sodiu... !!!
• Evitaţi murăturile: conţin Histamină, multă "sare ascunsă" şi sunt un aliment acid
• Evitaţi magazinele / restaurantele “fast-food", dar mai ales, evitaţi să treceţi cu copiii pe-acolo. Gusturile se pervertesc uşor şi repede, dar se educă cumplit de greu, adesea niciodată !

Articole despre Calin Marginean, sare