facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Dr. Calin Marginean - Pentru sanatatea dvs. evitati excesul de zahar

De evitat

Nu stiu dacă vă vine să credeti, dar în tot sângele din corpul nostru avem fix... o (una) lingurită de zahăr!!! (practic de glucoză). ...si nici măcar aia plină! Asa-i că-i incredibil de putin?! Si asta pentru a avea o glicemie normală de 70-110 mg%.

zahar7

Hai să facem un calcul: 85-90 mg% (glicemia medie normală) x 5-5,5 litri de sânge => 4,25-4,95 g de glucoză! Calculul este valabil pentru un adult de 65-70 kg! Un copil, în functie de vârstă are (mult mai) putini litri de sânge!
În corpurile noastre avem globule albe, care după cum stim cu totii, reprezintă "soldatii" organismului, apărându-ne în fata agresiunilor: microbiene, virale, fungice (ciuperci), celulelor tumorale.
Însă hai să luăm exemplul plastic al unei boli de nutritie a cărei frecventă creste alarmant în zilele noastre: diabetul zaharat. Datorită valorilor glicemice înalte, în corpul persoanei cu diabet zaharat nu mai luptă nimeni. Iar dacă apare cumva vreo agresiune microbiană la vreun membru inferior, infectia are sanse să avanseze, chiar cu risc de amputatie pentru diabeticul respectiv! Motivul? Globulele albe, care în mod normal (deci nativ) ar trebui să "mănânce" (fagociteze) microbi, ajung să mănânce... zahăr! Pe de altă parte, la diabetici, frecventa cancerului este de > 6 ori mai mare decât în rândul populatiei generale!!! Motivul? Limfocitele T killer (tipul specializat de globule albe care ar trebui să "mănânce" celulele tumorale) în loc să-si facă treaba pentru care-au fost create, mănâncă... zahărul din sânge în exces!!!

Însă hai să mergem cu rationamentul putin mai departe si să vedeti ce iese:
- 1 lingurită de zahăr în tot sângele, înseamnă asa cum am mentionat mai sus, o glicemie normală de 70-110 mg% ;
- 2 lingurite de zahăr în tot sângele, înseamnă o glicemie de 140-220 mg%, adică un veritabil... diabet zaharat!!!
- 3 lingurite de zahăr în tot sângele, înseamnă o glicemie de 210-330 mg%, adică un diabet zaharat dezechilibrat!!!
- 4 lingurite de zahăr în tot sângele, înseamnă o glicemie de 280-440 mg%, adică nivelul superior al suportabilitătii organismului sau... pragul de comă (pentru valoarea superioară)!!!
- 5 lingurite de zahăr în tot sângele, înseamnă o glicemie de 350-550 mg%, adică nivelul superior al suportabilitătii organismului sau un risc major de deces (pentru valoarea superioară)!!!
Deci doar:
- 1 lingurită de zahăr în tot sângele face diferenta între normal si diabetul zaharat!
- 4 lingurite de zahăr în tot sângele fac diferenta între un om viu si unul mort!

În realitate (însă NU vă încurajez să faceti aceasta, ci din contră!), se poate consuma un borcan cu dulceată până si de către un copil (care nu are diabet zaharat), însă cu pretul unei supra-solicitări pancreatice atroce; gest care prin repetare este capabil să genereze un diabet zaharat în lunile sau anii următori. Dar o persoană diabetică care va consuma un borcan cu dulceată are sanse mari să intre în comă sau chiar să decedeze.

Chiar dacă nu apare un diabet zaharat imediat, ci pot trece ani de zile de excese, gratie unei rezerve functionale teribile a pancreasului, insulina generată în exces, special pentru a mentine (as spune) cu disperare nivelul de o lingurită de zahăr în tot sângele:
- este un factor de crestere: al vaselor spre înăuntru (ateroscleroză la orice vârstă) si al tumorilor latente sau veritabile
- stochează glucoza mai ales sub formă de grăsime
- retine apă si sare în corp, iar până la hipertensiunea arterială nu mai este decât un pas.

"Nevinovatele" lingurite de zahăr zilnice, care generează un psedo-diabet zaharat auto-indus, pe perioade mai lungi sau mai scurte au efecte în organism comparabile cu ale diabetului zaharat: este grăbită coagularea sângelui si formarea de cheaguri în vase, imunitatea de orice fel va fi prăbusită, procesul aterosclerotic grăbit, nivelul grăsimilor sangvine este crescut periculos, are loc alterarea functiei renale, cerebrale, cardiace, hepatice, oasele sunt demineralizate, maladia canceroasă poate surveni oricând etc.

Îmi place să dau adesea o pildă pacientilor mei spunându-le: "dacă as pune în fata dvs. 2 farfurii, una dintre ele plină cu microbi si celule canceroase, iar cealaltă plină cu o felie de tort, dvs. pe care dintre ele ati alege-o?". Fireste că orice om întreg la minte ar alege-o pe cea din urmă! Ei bine, asa "gândesc" si globulele albe ale sângelui!
Când apare o mărire a valorilor glicemice, globulele albe încep să... "trădeze" si în loc să "mănânce" ceea ce ar trebui, ajung să mănânce... zahăr!   
Stiati de-asemenea că o singură lingurită de zahăr sau de miere diminuează apărarea anti-infectioasă la un adult cu 4%, iar la un copil mic cu până la... 10%? (este vorba de capacitatea de fagocitoză a polimorfonuclearelor). Astfel că, dacă avem un copil, care răceste chiar si toiul verii si ajunge să-i îngrijoreze peste măsură si pe părinti, dar si pe medicul de familie, prima atitudine terapeutică este de a-i suspenda aportul dulciurilor concentrate (zahăr, miere, bomboane, prăjituri, ciocolate, torturi, fursecuri, băuturi +/- carbogazoase "răcoritoare"...) si abia apoi, DACĂ mai este cazul, de a-l trece pe antibiotice!

Ar fi bine să stim si faptul că în fiecare zi în corpurile noastre apar între 1.000 şi 10.000 de celule canceroase. Însă datorită unui sistem foarte bine pus la punct, un anumit tip de globule albe (LT killer), când au interceptat celulele tumorale, le "mănâncă" (fagocitează), iar persoana în cauză este capabilă să ajungă la vârste avansate, fără a face boala.
Dacă însă unul sau mai mulţi factori deprimă concomitent imunitatea naturală a corpului, pentru o perioadă de 3-6 luni persistent-continuu, celulele tumorale nu mai sunt "mâncate", iar acestea încep să se aglomereze în anumite ţesuturi şi organe, devenind veritabile tumori. Crescând puţin în dimesiuni, tumorile îşi atrag vase de sânge pentru a se alimenta corespunzător, dar îşi iau şi măsuri de precauţie, nu de alta, dar dacă LT killer se re-"trezesc", există riscul ca iar să le "mănânce".
...şi astfel tumora începe să crească şi tot creşte etc.
Revin la întrebarea initială: care este excesul de zahăr / miere? ORICE altă lingurită peste lingurita corpului reprezintă un veritabil... exces pentru organismul unui adult!
Astfel că, introducând ORICE altă lingurită de zahăr în corp, corpului i-am generat un puternic stres, el căutând cu disperare să revină la... ligurita sa, în primul rând de teamă ca globulele sale albe să nu "trădeze"!

Se poate astfel lesne genera un pseudo-"diabet zaharat", consumând doar câteva linguriţe "nevinovate" de zahăr (sau echivalentul în miere, bomboane, prăjituri, ciocolată, băuturi carbogazoase cu zahăr, torturi...) ; si asta în fiecare zi. Iar imunitatea va fi pe... "butuci" o perioadă mai lungă sau mai scurtă din zi, ca să nu mai vorbim de veritabilele "socuri" pancreatice mentionate, organul trebuind să reactioneze prin doze importante de insulină, care să coboare nivelul glicemiei.

Să nu uitati niciodată că celula canceroasă are 2 combustibili preferentiali:
- Zahărul (cu cât mai mult si pentru o perioadă mai lungă din zi, cu atât mai bine pentru celula canceroasă) ;
- AG saturati (vezi mai jos).
...si că ea ÎNTOTDEAUNA se dezvoltă EXCLUSIV într-un mediu ACID!!! Iar dulciurile concentrate generează toate ACIDITATE în organism!
Sfat personal: reduceti cât de mult sau folositi într-o cantitate minimă fructele confiate (stafide, curmale, smochine, prune uscate, caise uscate...), eventual la masa de dimineată alături de cerealele integrale si-ntr-o cantitate de condiment. După un efort intempestiv 100-150 g de curmale au capacitatea de a remonta o persoană epuizată!

Am fost blamat repetat pentru afirmatia pe care o fac în continuare, dar doresc să o si demonstrez: zahăr = miere!!! Motive:
- zahărul conţine 100% zaharoză, în vreme ce mierea conţine între 78-87% zaharuri simple (glucoză, fructoză...) şi zaharoză ;
- calea de metabolizare a zahărului în organism este IDENTICĂ cu cea a mierii ;
- zahărul induce ACIDITATE în organism (lucru nepermis, deoarece corpul nostru este bazic), în vreme ce mierea are un pH de 4 (mediu acid) ;
- într-adevăr, faţă de zahăr, mierea conţine foarte multe minerale şi vitamine ; DAR într-o cantitate aşa de mică, încât nu poate fi considerată o sursă demnă de luat în seamă pentru nici una dintre acestea!

Practic, daca vrem să fim consecventi vom afirma, fără teama de a gresi că 4 lingurite de zahăr echivalează cu 5 de miere. Nu voi gresi nici dacă voi afirma că zahăr alb = zahăr brun! La cantitatea neglijabilă de minerale si vitamine pe care le contine acesta din urmă, nu are rost să plătiti pretul său, sau să va amăgiti că ar fi mai sănătos. Nici pe departe!

NU înlocuiţi zahărul cu nimic în cancer, dar şi dacă NU aveţi cancer!
Zaharina, ciclamatul, aspartamul şi acesulfamul sunt cancerigene, în vreme ce fructoza are un metabolism aparte, aducând daune ficatului şi determină producerea de AG* saturaţi care înfundă vasele!
Sursa: drcalinmarginean.blogspot.com

Articole despre Calin Marginean, zahar