facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Dieta ayurvedica pentru zodia Scorpion

Ayurveda

Simbolistica
Al optulea Semn al Zodiacului, care nu corespunde nici ca localizare si nici ca intindere constelatiei omonime. Despre sigla sa se spune ca este o stilizare mai veche a organelor genitale masculine, asupra carora Semnul si-a extins guvernarea.

Acest Semn zodiacal cunoaste doua imagini diferite, cea a unui scorpion/sarpe si cea a unui vultur/acvila. Primul simbolizeaza impulsul vital grosier, instinctual, distructiv, iar al doilea simbolizeaza natura regenerativa, profund spiritualizata, a fiintei care a transcens toate limitarile Iluziei cosmice.

Scorpionul apartine Elementului Apa si are calitatea de fix, influenta sa fiind magnetica, secreta, increzatoare in sine, dornica de putere, sensibila. Nativul Scorpion, in aspectul lui armonios, este inspirat, tenace, plin de forta, emotional, penetrant, extremist, cu dorinte puternice - avand acele calitati asociate Apei care se exprima in forta sau cu forta.

In aspectul lui dizarmonios, nativul Scorpion manifesta cruzime, violenta si predispozitii pentru crima, suspiciune, sarcasm, egoism, tendinte dominatoare. in astrologia moderna Scorpionul este guvernat de catre planeta Pluto, iar in astrologia traditionala de catre Marte, fiind asociat cu cele mai adanci mistere din viata noastra: sexualitatea, moartea, regenerarea, puterea, sublimarea.

Din punct de vedere anatomic, guverneaza anusul si bila, organele sexuale si organele de eliminare.

Dieta ayurvedica pentru zodia Scorpion

Greseala spirituala
Acesti nativi sunt investiti de Dumnezeu cu puterea de a regenera, de a (se) transforma, de a renaste. Insa foarte adesea ei se ataseaza de aceasta putere, pe care tind s-o instituie in toate domeniile existentei lor, ca forma care le confera siguranta absoluta. in absenta acestei puteri, nativii Scorpion manifesta tiranie, ingrijorare, distructivitate. Pentru un bun cunoscator, procesele lor mentale sunt dependente de activitatea sexuala sau chiar de atitudinea personala fata de sex. Orice neimplinire, frustrare, blocaj sau, dimpotriva, crestere a apetitului sexual pana la dependenta face ca nativii sa devina razbunatori, ranchiunosi, gelosi. In acest fel, nevoia de putere absoluta tinde sa se rasfranga asupra domeniului financiar sau asupra cunoasterii esoterice, transformandu-i in fiintele cel mai usor de corupt prin bani sau prin acces la informatii secrete. Mitul lui Faust este un exemplu graitor pentru acest ultim lucru. Insa, retineti: cunoasterea inseamna putere, dar, in final, orice cunoastere este o limitare.

Atitudinea spirituala
Ca sa evite toate acestea, nativii Scorpion trebuie sa dezvolte iubirea si comportamentul social benefic, pozitiv, folosindu-si puterea pentru a patrunde, total dezinteresat, in miezul lucrurilor. Parasind rezonantele grosiere cu impulsurile oarbe ale fiintei, acesti nativi pot renaste, prin spirit, in lumina sacra a Divinului.

Din punct de vedere alimentar, nativii Scorpion sunt considerati mari amatori de mese epicureice, dar rareori sunt talentati in prepararea lor. Deoarece pot prezenta foarte des cresteri ale nivelului lipidelor sanguine, ei au nevoie de mese mai sarace in grasimi, lucru care ii ajuta sa-si mentina greutatea corporala. Grasimile saturate, in majoritate de origine animala, sunt primele contraindicate (rolul lor este aproape criminal). De aceea, li se recomanda sa elimine complet din alimentatie carnea, mezelurile si produsele de patiserie, si sa reduca simtitor untul si cremele.

Totusi, pentru a asigura necesarul de acizi grasi, acesti nativi pot sa adauge dietei lor zilnice doua linguri de uleiuri vegetale nesaturate, care furnizeaza organismului acidul linoleic. Proteinele de care au nevoie in alimentatie pot fi luate din oua de prepelita, fasole soia, ciuperci, pasta de susan, nuci, alune de padure, seminte de floarea-soarelui, masline, ulei de masline. La aceasta dieta, nativii trebuie sa adauge vitaminele C, E si B complex.

Sarea Semnului zodiacal Scorpion este sulfatul de calciu, care contribuie la refacerea tesutului epitelial si la mentinerea rezistentei naturale a organismului la boala, prevenind acumularea deseurilor organice. in stare naturala, sarea se gaseste in fructe proaspete si vegetale precum ceapa, sparanghel, napi, usturoi, mustar, fasole verde, conopida, praz, ridichi, smochine, prune, nuci de cocos, afine, agrise.

Plantele medicinale asociate acestui Semn sunt busuiocul, captalanul, pelinul, urzica.

Metalul specific acestui Semn zodiacal este plumbul.

Nota:
Am acordat o atentie speciala alimentatiei deoarece, in sistemul medical multimilenar hindus Ayurveda (cuvant sanskrit care se traduce prin "stiinta vietii"), alimentatia este o modalitate esentiala de evolutie spirituala sau macar de mentinere a sanatatii. Suntem ceea ce mancam si mancam ceea ce gandim - iata o fraza extrem de simpla care spune totul despre noi si prin care va invitam sa va analizati, obtinand astfel o intelegere rapida a caracterului dvs. si o posibila imbunatatire a vietii dvs. daca veti aplica macar una dintre sugestiile continute in analiza zodiacala a Semnului zodiacal sub care v-ati nascut.

Un remediu general valabil pentru nativii fiecarei zodii este acela de purta pe mana stanga, sub forma de bratara spiralata, metalul corespunzator Semnului zodiacal natal, bratara care constitue astfel un rezonator energetic cu sfera de forta a planetei guvernatoare a Semnului.


astrolog Rodica Purniche

Articole despre Dieta ayurvedica