facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    googleplus suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Cura cu afine

Cure

Articol scris de Prof. Univ. Angela Elena Beju

Principalii constituenti ai afinelor sunt: tanin, acid citric, acid malic, acid lactic, acid benzoic, pectina, vitamine – A, B1, B2, B6, C, PP – saruri minerale.
afine

Datorita acidului benzoic pe care-l contine si care opreste fermentatia, afinele nu se pot folosi singure pentru prepararea cidrului – vin.

Datorita continutului bogat in substante bactericide (acid citric, acid benzoic) si in tanin, afinile proaspete si uscate sunt un puternic antiseptic intestinal având efect astringent, antidiareic si antiputrid.

Datorita acestor proprietati ele ajuta in tratamentul enterocolitelor de fermentatie si de putrefactie dizenteriilor si infectiilor urinare.

In acelasi timp ele au actiune antihelmitica, contribuind la eliminarea oxiurilor.

Afinele au efect ocrotitor al peretilor vasculari, fiind recomandate, in ateroscleroza, afectiuni coronariene, sechele de infarct, arterita, sechele de flebita, varice, hemoroizi, hemoragii prin fargilitatea capilarelor.

Afinele ajuta la cresterea acuitatii vizuale si amelioreaza vederea nocturna. Oricine sufera de ochi iritati, incetosati sau obositi, poate beneficia de efectele vindecatoare ale afinelor. Aceste fructe previn bolile de ochi asociate cu hipertensiunea si glaucomul cauzat de diabet.

De asemenea antocianozidele din afine influenteaza favorabil activitatea unor enzime esentiale in mentinerea si functionarea celulelor retinei. In plus este influentata pozitiv miopia, prevenind-o sau stopând si reducând evolutia ei.

Afinele regenereaza celula hepatica si au rol hipoglicemiant (antidiabetic), fiind indicate in maladiile vasculare ale diabeticilor.

Un complex de trei factori: astringent, antiseptic si absorbtiv din fructe, intervine in dispepsii.

Cura cu afine consta in consumul zilnic a 300-500 g afine proaspete sau 100 g afine uscate.

Se pot face cure si cu suc de afine – randamentul de extractie este de 500 ml suc la 1 kg fructe -, consumat inainte de mese. Sucul se consuma cel târziu la 4-6 ore de la preparare – dupa acest interval, sucul se degradeaza si isi diminueaza proprietatile terapeutice).

Articole despre afine


Articole din Cure