facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Cum sa amplifici puterea nutrientilor din legume

Alimentatie si nutritie

Trei modalitati de a amplifica puterea nutrientilor din legume

Pentru a avea parte de nutrientii existenti in legume, trebuie sa stii care sunt cele mai bune modalitati de preparare a acestora. Asa ca, modul in care prepari legumele poate face diferenta, iar tu poti profita la maxim de beneficiile incredibile ale legumelor.

muraturi

Care sunt cele mai bune metode de preparare ale legumelor?

1. FERMENTAREA. In caz ca nu stiai, procesul de fermentare transforma legumele obisnuite in SUPERALIMENTE. Procesul de colonizare produce microbi "buni", care sunt extrem de importanti pentru sanatatea organismului nostru, avand rolul de a echilibra flora intestinala, in acest mod fiind intarit sistemul imunitar. Mai mult decat atat, stomacul (intestinele) este punctul principal al sistemului imunitar, fiind considerat al doilea "creier". Desi pare greu de crezut, intestinele produc o cantitate mai mare de serotonina (neurotransmitator care iti da "o stare de bine") decat creierul. Asa, daca iti vei mentine stomacul sanatos, atat corpul cat si mintea ta vor fi sanatoase.

Mancarurile fermentate sunt printre cei mai buni agenti de detoxifiere existenti, iar acest lucru inseamna ca te pot ajuta sa elimini o gramada de toxine, inclusiv metalele grele. Daca doresti sa fermentezi legumele, fie poti folosi o cultura de bacterii pentru inceput, fie poti lasa ca procesul de fermentatie sa se petreaca de la sine. Tot ceea ce trebuie sa faci este sa permiti enzimelor naturale sa se isi urmeze cursul, iar bacteriile "prietenoase" vor stii ce este de facut. Aceasta este supranumita "fermentatia salbatica".

Este indicat sa folosesti o cultura de bacterii pentru inceput, iar respectiva cultura poate fi imbunatatita daca se folosesc specii ce contin un nivel ridicat de vitamina K2, care pare sa fie la fel de importanta ca vitamina D, aceasta fiind concluzia oamenilor de stiinta.

Referitor la acele culturi de bacterii pentru inceput, acestea sunt de origine probiotica si pot fi procurate din magazinele de specialitate, magazinele naturiste, fiind utile in procesul de fermentatie a legumelor.

Studiile arata ca aproximativ 300 de grame de legume fermentate contin in jur de 10 trilioane de bacterii "prietenoase", iar in stomacul nostru exista 100 de trilioane de bacterii necesare.

2. SUCURILE. Probabil ca in momentul de fata, nu mai este un secret pentru nimeni ca sucurile naturale de legume sunt adevarate comori pentru sanatatea organismului nostru. Sucurile nu altereaza calitatea legumelor, fiind o metoda excelenta pentru aceaia care vor sau au nevoie sa consume mai multe legume, intr-un mod foarte simplu.

Aproape orice nutritionist iti va spune ca este recomandat sa consumi echivalentul a 6-8 legume pe zi, dar majoritatea oamenilor nu fac asta. Tocmai de aceea este mult mai simplu sa bei sucuri naturale din legume, acestea continand micronutrientii si bacteriile "prietenoase" de care oamenii au atata nevoie.

In momentul in care consumi sucuri din legume (in special cele verzi) este ca si cum ai face o infuzie intravenoasa cu vitamine, minerale si enzime, acestea mergand direct la tinta si ajutand organismul sa functioneze mai bine ca oricand. Daca vei bea suc de dimineata, inainte de a face orice alt lucru, vei observa ca vei beneficia de un plus de energie, pe care nicio cafea nu ti-l poate conferi.

Avand in vedere ca SUCURILE sunt intr-o forma usor de digerat, acestea te pot ajuta sa-ti revitalizezi organismul in aproximativ 20 de minute, oferindu-ti un plus de energie.

De asemenea, sucurile te vor ajuta sa asimilezi toti nutrientii proveniti din legume. Acest lucru este foarte important, in special pentru aceia care sufera din pricina digestiei defectuoase, ca urmare a dietei.

Gratie sucurilor, vei putea introduce o gramada de legume in dieta ta, la care nici nu te-ai fi gandit. De obicei, oamenii consuma cam aceleasi legume in fiecare zi, iar acest lucru este gresit, organismul nostru avand nevoie de diversitate.

3. VLASTARII. In caz ca nu stiai, aceste mici "plantute" sunt considerate adevarate superalimente, oferind o alta forma concentrata de nutrienti, diferita de cea gasita in forma matura.

Ce proprietati au vlastarii?

In primul rand, sustin procesul de regenare celulara, sunt o importanta sursa de antioxidanti, minerale, vitamine si enzime care protejeaza organismul de efectul distrugator al radicalilor liberi. De asemenea, vlastarii au rol de alcalinizare, in acest fel organismul este protejat impotriva bolilor cronice, precum cancerul (aceste boli se dezvolta intr-un mediu acid).

Sunt bogati in oxigen, protejand corpul de virusi, bacterii sau alte anomalii. Unii dintre cei mai raspanditi VLASTARI sunt cei de: fasole, nuci, seminte sau grane.

Cateva exemple de VLASTARI:

- broccoli ( sunt cunoscuti pentru proprietatile lor anticancerigene, care se datoreaza in mare parte enzimei sulforaphane continuta de acesta)

- iarba de grau ( bogata in vitaminele B, C, E si contine foarte multe minerale)

- linte ( contine 26% proteine si pot fi consumata fara a fi gatita)

- floarea soarelui ( contine minerale, grasimi sanatoase, acizi grasi esentiali si fibre, contine cele mai multe proteine)

- fasole mung ( o sursa buna de proteine, fibre, vitamina C si A)

- trifoi ( o sursa buna de isoflavoni)

De acum incolo, ar fi indicat sa folosesti aceste tehnici, pentru a fi sigur ca profiti la maxim de beneficiile incredibile ale legumelor.
Sursa: http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2014/06/23/top-fruits-vegetables.aspx

Articole despre varza