facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Cuisoare

Condimente

Cuisoarele sunt un condiment obtinut din mugurii floriferi ai unui arbore exotic (Caryophyllus aromaticus, Eugenia caryophyllata sau Syzygium aromaticum) din familia mirtaceelor, care mai include printre altele mirtul si eucaliptul.

cuisoare

Arborele este originar din Insulele Moluce ale Indoneziei, dar in prezent este cultivat si in alte regiuni tropicale sau ecuatoriale, in special in Asia si Africa. Pentru păstrare mugurii sunt uscati si au forma unor mici cuie, de unde si denumirea; uneori cuisoarele sunt măcinate si comercializate sub formă de pulbere. Principalul producător este Indonezia, cu 70–80% din productia mondială, urmată de Madagascar, Tanzania, Sri Lanka si altele.

In China Antica exista un obicei interesant: pentru a proteja persoana sfinta a imparatului de toate infectiile posibile, cei de la curte trebuiau sa manince cuisoare in prezenta sa. Cel mai adesea, cuisoarele sint folosite pentru pregatirea sosurilor marinate, a mancarurilor dulci, compoturilor, budincilor.

Au gust iute si miros putenic, dat de substanta eugenol, aflata in uleiul eteric. Calitatea cuisoarelor se apreciaza dupa aspectul neted, coaja subtire, culoarea bruna. Se utilizeaza la unele dulciuri de bucatarie, produse culinare si bauturi.

Articole despre cuisoare, condimente