facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Ce este metabolismul?

Sanatate


In termenii cei mai simpli, metabolismul reprezinta ritmul in care corpul consuma energia. Metabolismul este diferit de la o persoana la alta. Poti sa ai un metabolism mai accelerat decat cel normal, sau unul mai incet.

Rata metabolica de baza - BMR (Basal Metabolic Rate)

Pentru a compara metabolismul diferitelor persoane, oamenii de stiinta au impus un nou termen numit rata metabolica de baza (BMR). BMR reprezinta ritmul in care este consumata energia in stare de repaos (de exemplu stand intins sau dormind).

Cu cat greutatea corporala este mai mare cu atat mai crescuta va fi si BMR. Rata metabolica a unei femei care sufera de obezitate este cu 25% mai mare decat cea a unei femei slabe.
BMR inregistraza valori mai mari in copilarie decat in faza de adult. Dupa varsta de 20 de ani, scade cu aproximativ 2 procente la fiecare zece ani.
Oamenii care au o constructie corporala in care masa corporala este mai mare decat masa de grasime, au tendinta ca BMR sa fie mai crescuta decat in cazul persoanelor care au o masa corporala in proportie mai mica.

Dar care este valoarea medie a BMR pentru o persoana?
Privita strict, valoarea medie a BMR pentru o persoana este 1,1 calorii la 1 kg greutate corporala, pe ora. Deci, daca o persoana cantareste 64 kg, va consuma aproximativ 70 calorii pe ora sau 1680 de calorii pe zi, nefacand nimic.

Iata cinci lucruri care trebuie stiute despre BMR:

(1) Cu cat este mai crescuta valoarea BMR, cu atat slabesti mai usor. Adica, cu cat corpul consuma mai multa energie cu atat poti manca mai mult fara sa iei in greutate.

(2) Valoarea BMR descreste in momentul in care se incepe o dieta care contine mai putine calorii decat dieta obisnuita. Ca raspuns la un numar mai scazut de calorii, organismul scade si BMR. De aceea, metabolismul inregistreaza o scadere pentru a conserva energie. De aici efectul de stagnare din timpul dietelor.

(3) Valoarea BMR creste odata cu intensificare efortului fizic. In timpul exercitiilor fizice, efectul nu este doar de ardere a caloriilor ci si de crestere a BMR, care va continua procesul de consumare a caloriilor si dupa incetarea programului de exercitii, adesea timp de cateva ore. Aceasta crestere variaza de la o persoana la alta, dar chiar si o crestere minima poate contracara tendinta organismului de scadere a BMR in timpul dietelor.

Nota: Motivul exact al cresterii BMR in timpul exercitiilor fizice, nu se cunoaste. Insa consensul general, este acela ca prin exercitiile fizice se mareste masa musculara, deci, se intensifiac si metabolismul.

(4) Exercitiile fizice reprezinta singura modalitate de crestere a BMR. Multe diete pretind ca produc o crestere a metabolismului printr-un program alimentar de ardere a grasimilor. Adevarul este ca, rata metabolica scade in momentul in care incep sa scada si kilogramele in exces. Scaderea BMR poate fi incetinita prin intensificarea programului de exercitii fizice, dar nu exista nici o dovada ca rata metabolica va creste pana la nivelul dinainte de dieta.

(5) Obesitatea nu este cauzata neaparat de o valoare a BMR scazuta. Cu exceptia cazurilor bolilor metabolice grave, nu metabolismul este de vina pentru obezitate. Are si metabolismul o influenta asupra greutatii corporale, insa motivul principal al obezitatii trebuie cautat in cu totul alta parte.

Dar, ce este obezitatea?

Supraponderabilitatea este definita ca un exces de greutate, inclusiv greutatea masei musculare si masei osoase, pe langa masa de grasime. Obezitatea este definita ca un exces de grasime.

O supragreutate accentuata nu inseamna in mod necesar obezitate. Desi multi oameni sunt catalogati ca fiind obezi daca au probleme serioase cu greutatea in exces, exista si exceptii. De exemplu, greutatea corporala a culturistilor depaseste considerabil nivelul unei greutati normale, insa nivelul de grasime poate fi chiar mai scazut decat cel normal. Deci, desi sunt supraponderali, nu sunt obezi.

Obezitatea si sanatatea 

O "greutate sanatoasa" reprezinta o limita de greutate care, statistic este corelata cu o stare buna de sanatate. A spune ca o persoana este supraponderala sau obeza, inseamna ca greutatea acelei persoane este asociata cu un risc crescut pentru anumite boli, de exemplu boli de inima sau hipertensiune.

A fi supraponderal nu este o crima, un pacat, ori un semn de inferioritate sociala. Este doar o stare fizica expusa unui risc crescut de imbolnavire. De aceea este indicat un consult medical si nu o acceptare a acestei conditii. In general, cu cat se ajunge mai aproape de limita obezitatii, cu atat creste si riscul de imbolnavire.

In general problemele cauzate de obezitate sunt: cresterea tensiunii arteriale, ingrosarea peretilor arterelor, atac cardiac, varice, atac cerebral, probleme cu stomacul, probleme biliare, cancer de colon, hemoroizi, probleme ale vezicii urinare, calculi renali, cancer de prostata, probleme motorii, probleme cu sistemul osos si cu incheieturile, probleme psihologice.

Cauzele obezitatii

Ce cauzeaza obezitatea nu este pe deplin inteles. Factorii ereditari, hormonii, mediul, obiceiurile culinare si in general stilul de viata, toate acestea au un rol in cauzarea obezitatii.

Asadar greutatea corporala este determinata de o combinatie de mai multi factori. Codul genetic, sanatatea, educatia, stilul de viata, varsta, sexul, programul de exercitii fizice si obiceiurile culinare, toate trebuie luate in considerare. Insa in ce masura influenteaza fiecare dintre acesti factori, inca nu se stie. Se poate spune cu certitudine ca exista doua cauze principale: obiceiuri culinare gresite si lipsa programelor de exercitii fizice.

Cauzele unei diete necorespunzatoare:
- consumarea de alimente care contin un numar mare de calorii;
- consumarea de alimente bogate in grasimi si/sau zahar rafinat.
- consumarea in cantitati reduse de alimente "naturale", precum fructe, legume sau cereale;
- consumarea in cantitati mari a bauturilor carbogazoase, in detrimentul apei plate.

Lipsa unui program de exercitii fizice (sau un program sedentar lipsit de miscare) duce in mod cert la un castig de kilograme si intr-un final la obezitate.

Potrivit expertilor in medicina, singura modalitate garantata de a scapa definitiv de kilogramele in plus este schimbarea obiceiurilor culinare si adoptarea unui program regulat de exercitii fizice. Astfel se va ajunge in mod treptat la o "greutate sanatoasa".

Solutii pentru persoanele care sufera de obezitate

Cercetarea in domeniul geneticii si medicinei in general, s-a dezvoltat considerabil, drept urmare exista multe solutii pentru persoanele cu probleme grave de greutate. Insa medicamentele sau diferitele operatii nu ajuta daca nu sunt combinate cu un stil de viata sanatos (care implica o dieta echilibrata si exercitii fizice regulate).

Cum trebuie abordata obezitatea:

(1) Atitudine pozitiva. Nu poate fi schimba codul genetic, sau modul in care functioneaza hormonii. Dar in mod cert se poate schimba ceea ce mananci si cat de activ esti. Prin propria vointa obezitatea poate fi transformata intr-o stare temporara.

(2) A cauta un ajutor. Un pas important este acela de a apela la ajutor din partea unei persoane avizate. Un medic specialist nutritionist poate recomanda un program potrivit pentru a scapa de kilogramele in exces. Foarte important devine si ajutorul venit din partea familiei si a prietenilor, pentru ca, oricat de bun ar fi programul recomandat de nutritionist, sansa de reusita este mult mai mare daca exista persoane care sa te incurajeze si pe care te poti baza.

(3) A invata despre mancare. Cu cat stii mai putine lucruri despre diferite alimente cu atat va deveni mai dificil sa mananci sanatos. De aceea trebuie foarte bine cunoscute care sunt alimentele sanatoase dar si obiceiurile culinare sanatoase.



sursa: armonianaturii.ro

Articole despre


Articole din Sanatate