facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Beneficiile pentru sanatate ale graului spelta

Alimentatie si nutritie

Cu o aroma de nuca, spelta este o cereala foarte nutritiva, recomandata pentru persoanele supuse unui efort intens si chiar sportivilor de performanta. Spelta poate inlocui cu succes alimentele bogate in carbohidrati, precum orezul sau cartofii, si poate fi folosita si pentru prepararea painii. Pe langa gustul bun, spelta este de mare ajutor in special pentru diabetici si persoanele care sufera de alte afectiuni cauzate de rezistenta la insulina.

cereale6

Ce este spelta

Spelta este o cereala, foarte asemenatoare cu graul, care insa contine mult mai putin gluten decat ruda sa.

Popularitatea acestei grane a scazut in secolul XIX, insa in zilele noastre se bucura de o noua recunoastere, datorita calitatilor nutritive de care beneficiaza. In plus, este o cereala tot mai bine tolerata de persoanele cu anumite sensibilitati.

Beneficiile pentru sanatate ale speltei

Spelta castiga din ce in ce mai multa popularitate in randul persoanelor care isi doresc o alimentatie sanatoasa si echilibrata. Este bogata in numerosi nutrienti, printre care carbohidrati complexi, zahar, fibre solubile si insolubile, sodiu, vitamine, minerale, acizi grasi si amino acizi esentiali.

Spelta contine cantitati mari de vitamina B12, niacina, mangan, thiamina, cupru si magneziu. Deoarece spelta este solubila in apa, toti acesti nutrienti sunt usor absorbiti de catre organism. In plus, pe langa acesti nutrienti, spelta este si o sursa importanta de fibre alimentare, care reduc colesterolul.

Spelta in comparatie cu alte cereale

- Continut de 30% mai mare de thiamina (vitamina B1)
- Continut de 25% mai mare de vitamina B6
- Continut de 45% mai mare de vitamina E
- Continut de 25% mai mare de proteine, care intaresc organismul, ajuta la dezvoltarea muchilor si la rezistenta fizica
- Continut mai ridicat de acizi grasi care sunt importanti pentru regenerarea celulelor
- Incalzeste organismul si ajuta circulatia normala a sangelui
- Continut mai ridicat de amino acizi
- Continut ridicat de L-Triptopah, care stimuleaza productia de serotonina,un hormon al “fericirii”.

Cine trebuie sa consume spelta?

Orice persoana care isi doreste o alimentatie sanatoasa si echilibrata poate inlocui faina si cerealele obisnuite din grau cu spelta. Persoanele care sufera de anumite probleme de sanatate, de la alergii, afectiuni cardiovasculare, diabet, artrita, migrene, arteroscleroza, pana la colesterol si dereglari autoimunitare pot beneficia de proprietatile curative ale speltei.

Spelta contine un tip special de carbohidrati, mucopolizaharide, care dispun de puternice proprietati antiinflamatorii, care contribuie la longevitatea organismului prin stimularea oaselor, incheieturilor si cartilajelor.

Acest tip de carbohidrati ofera si multa energie, fiind recomandat chiar si atletilor si sportivilor de performanta.

Legenda spune ca razboinicii din zona care acum este Germania consumau cantitati mari de spelta inainte sa porneasca la razboi. Legiunile romane care luptau cu ei erau atat de impresionati de forta acestor luptatori, incat au inceput sa adauge la randul lor spelta in meniul zilnic.

Spelta, o cereala usor digerabila

Combinatia de fibre si continutul redus de gluten din spelta face ca aceasta cereala sa fie mult mai usor digerata decat alte tipuri de cereale. Acest lucru este benefic in special pentru persoanele care sufera de anumite probleme digestive, inclusiv de sindromul de colon iritabil.

Fibrele oferite de cerealele integrale ajuta la reducerea colesterolului si protejeaza femeile aflate la menopauza impotriva cancerului la san.

Spelta previne diabetul

Riscul de diabet, obezitate si afectiuni cardiovasculare este cauzat la foarte multe persoane de rezistenta la insulina. Spelta are un indice glicemi mai mic decat celelalte cereale, este bogata in fibre, vitamina E si magneziu, nutrienti care joaca un rol important pentru enzimele folosite la secretia glucozei. Acest fenomen reduce riscul de diabet si alte afectiuni cauzate de rezistenta la insulina.

In plus, spelta este bogata in niacina, o vitamina care contribuie la prevenirea afectiunilor cardiovasculare.

Cum se foloseste spelta

Pentru a fi folosita, spelta trebuie sa fie hidratata in apa, timp de 8 ore. Se spala bine, cu apa curata si calduta, pentru a indeparta orice mizerie. Apoi se inmoaie, timp de cateva ore sau peste noapte. Inainte de folosire se scurge bine si se mai clateste inca o data cu apa.

La o parte de spelta se adauga trei parti de apa si se lasa pe foc pana cand da in clocot. Dupa ce da in clocot, se da focul mai mic si se mai lasa la fiert timp de o ora.

Spelta poate fi consumata ca inlocuitor pentru orez sau cartofi. Poate fi insa folosita si pentru a prepara paine si alte produse de panificatie.

Bibliografie:
www.histakes-spelt.com
www.thespeltbakers.ca
www.lifestyle.iloveindia.com
www.whfoods.com
Sursa:http://www.ronatura.ro/articole/116/descopera-beneficiile-pe-care-spelta-le-are-pentru-sanatatea-ta.html

Articole despre grau