Alimente pentru fiecare tipologie constitutionala | SuntSanatos.ro
facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    googleplus suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Alimente pentru fiecare tipologie constitutionala

Ayurveda

De notat că aceste informaţii sunt doar orientative şi că se recomandă să se facă ajustările necesare, în funcţie de problemele personale, alergii sau condiţii climaterice.



 

Tipologia Vata

Vata +

Consumaţi mai rar

Tipologia Vata

Vata -

Consumati cand doriţi

Tipologia Pitta

Pitta +

Consumaţi mai rar

Tipologia Pitta

Pitta -

Consumaţi când doriţi

Tipologia Kapha

Kapha +

Consumaţi mai rar

Tipologia Kapha

Kapha -

Consumaţi când doriţi

Fructe

În general marea majoritate a fructelor uscate

 

curmale,prune, smochine uscate, mere crude, pepene roşu, rodii, stafide

În general marea majoritate a fructelor dulci

ananas, avocado, banane, caise, căpşuni, cireşe, curmale proaspete, grapefruit, kiwi, lămâi, mango, mere coapte,nucă de cocos, pepene, piersici, portocale, struguri

În general marea majoritate a fructelor acre

fructe de pădure, grapefruit, kiwi, lămâi, pirsici, vişine, mere acrişoare

 

În general marea majoritate a fructelor dulci

ananas, avocado, banane, caise, căpşuni, cireşe, curmale proaspete,  kiwi,mango, mere dulci,nucă de cocos, pepene, rodii, portocale, struguri roşii şi negri

În general marea majoritate a fructelor dulci şi acre

ananas, avocado, banane, papaza, pepene, portocale, prune, kiwi

În general marea majoritate a fructelor dulci şi astringente

caise, căpşuni, cireşe, fructe de pădure, lămâi, pere, mere, piersici, rodii, struguri

Legume

În general legumele uscate, crude sau îngheţate

anghinare, ardei, cartofi, ceapa crudă, ciuperci, conopidă, gulie, măsline verzi, ridichi, roşii, ţelină, varză crudă, vinete

În general legume gătite

castravete, ceapă gătită, dovleac, dovlecel, fasole verde, măsline negre, mazăre, morcovi, napi, pătrunjel, salată verde, seminţe germinate, sfeclă, spanac, sparanghel, usturoi

În general legumele cu gust picant

ardei iuţi, ceapă crudă, gulie, măsline verzi, porumb dulce, ridichi crude, roşii, sfeclă crudă, spanac, usturoi, vinete

 

În general legumele cu gust uşor amărui

anghinare, ardei gras, broccoli, cartofi, castravete, ciuperci, conopidă, dovleac, mazăre, pătrunjel. sfeclă, seminţele germinate, ţelină, varză

În general legumele dulci şi zemoase

cartofi, castravete, dovlecel, măsline verzi şi negre, napi, roşii crude

În general legumele picant şi uşor amărui

anghinare, ardei iute, broccoli, conopidă, gulie, mazăre, morcovi, porumb, ridichi, salată verde, spanac, ţelină, varză, vinete

 

             
             
             
             
             

 

sursa: fragment din „Bucătărie ayurvedică”, autori: Sunita Gosh, dr. Narazan Mustt, Editura Sapienţia

Articole despre


Articole din Ayurveda