Algele marine si importanta lor in alimentatie | SuntSanatos.ro
facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    googleplus suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Algele marine si importanta lor in alimentatie

Alimentatie si nutritie

Algele marine un minunat aliment-medicament

Algele au fost si sunt foarte mult folosite in alimentatia zilnica a multor popoare, mai ales in Orient, dar si de catre unele populatii nordice.
    
Tonice generale, avand un continut proteic ridicat, se folosesc mai ales in scop alimentar, intrand in compozitia supelor, salatelor si mancarurilor pe baza de orez.

spirulina-pudra

Compozitia:

  • metaloizi si minerale (iod, magneziu, fier, potasiu, calciu, aluminiu, mangan, fosfor, sulf, cupru, nichel, aur, zinc, cobalt, strontiu, titan, vanadiu, staniu, rubidiu, siliciu);
  • vitaminele A, B, C, D1, D2, E, F, K, PP;
  • aminoacizi (acid glutamic, cistina, metionina, tirozina, lizina, acid aspartic);
  • glucide, lipide, multa clorofila, mucilagii si substante antibiotice (exista o teorie care afirma ca prezenta numeroaselor alge in apa marilor si oceanelor confera, alaturi de salinitate, proprietati bactericide si cicatrizante.

Proprietati:

Bogatia lor in diverse elemente le-a atras supranumele de "concentrate de apa de mare" si le confera multiple proprietati, nu doar nutritive, tonice si vitalizante, ci si curative. Iata cateva dintre aceste proprietati curative: stimulante, favorizeaza procesele metabolice si schimburile de substante in corp; tonifica si stimuleaza acivitatea glandelor endocrine (in special tiroida, hipofiza si pancreasul); regleaza metabolismul proteinelor; efect reintineritor, remineralizant, anticelulitic; antireumatismale, antiinfectioase, antiscrofuloase, antigusa.

Indicatii:

  • adenite, limfatism
  • debilitate, astenie fizica si intelectuala
  • anemie
  • tulburari glandulare
  • alergii si afectiuni cutanate, rinofaringite
  • osteoporoza, arteroscleroza, sechele dupa fracturi, in timpul consolidarii fracturilor
  • stres, oboseala

Modalitati de utilizare:

  • in alimentatie: in salate, supe, ciorbe, sosuri, mancaruri cu orez, antreuri etc.;
  • ca pulbere (obtinuta prin macinarea cu o rasnita de cafea) sublingual 4-8 g/zi, apoi se inghite cu putina apa;
  • in bai simple, sau impreuna cu uleiuri volatile alese in functie de preferinte sau nevoi terapeutice. Baile pot fi partiale (zone dureroase, reumatism, sau pentru proprietatile bactericide si cicatrizante), sau generale - pentru efectul tonic, revigorant, relaxant si armonizator.

sursa: ayurvedaromania.ro



Articole despre alge