facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

8 strategii pentru a preveni un ATAC CEREBRAL

Sanatate

Se pare că accidentul cerebral vascular este una din principalele cauze de deces din întreaga lume. Este important să luăm în considerare faptul că atacul cerebral este una dintre patologiile care afectează mai mult femeile.
Există două tipuri de accident cerebral vascular: cel ischemic sau infarctul cerebral și hemoragia cerebrală, aceasta fiind mai gravă și cu o rată de deces mai mare.
Pentru a evita pe cât posibil apariția unui atac cerebral este foarte important să avem grijă ca alimentația noastră să fie sănătoasă și să practicăm exerciții fizice în mod frecvent pentru a favoriza circulația sanguină.

atac cerebral

Care sunt semnalele de alarmă pentru un atac cerebral?
Știm deja că menținerea unor obiceiuri sănătoase de viață este esențială pentru prevenirea atacului cerebral. Se pare totuși că există un anumit procentaj de risc de a suferi un accident cerebral inclusiv atunci când avem o stare de sănătate bună și o viață activă.
Este important pentru noi toți să cunoaștem simptomele atacului cerebral care pot fi utile atât pentru noi, dar și pentru a putea salva viața altor persoane dacă e cazul. Iată care sunt acestea:

- Amorțirea unei jumătăți de corp sau a unei mâini;

- A fi incapabil să vorbești în mod normal;

- Amorțirea unei părți a feței;

- A simți brusc nevoia de a dormi;

- Apariția unei dureri de cap foarte intense însoțită de starea de vomă.

Dacă aceste simptome sunt prezente, este necesar să se cheme de urgență un medic.

Putem să prevenim atacul cerebral cu ajutorul unor strategii simple, care ne vor permite să ne bucurăm de o mai bună calitate a vieții și să ne protejăm într-o mai mare măsură de atacurile cerebrale. Să vedem care sunt cele mai recomandate strategii de prevenire:

1. Controlați-vă tensiunea arterială

Nu contează vârsta pe care o aveți pentru a verifica periodic tensiunea arterială. În anumite momente, a avea tensiunea scăzută sau dimpotrivă prea ridicată poate avea consecințe grave.

Hipertensiunea provoacă un exces de efort pentru inimă și artere, iar aceasta poate determina consecințe care pot favoriza apariția unui accident vascular cerebral.

De aceea este important să vă controlați în mod regulat tensiunea arterială, mai ales dacă știți că aveți deja probleme cu aceasta.

2. Controlați-vă nivelul de zahăr din sânge

Diabetul, de exemplu, este una dintre cauzele care pot determina apariția unui atac cerebral. În acest caz, organismul produce mai puțină insulină, vasele sanguine se resimt, iar întregul organism va suferi consecințele.

Amintiți-vă să faceți controale periodice la un medic specialist pentru a măsura nivelele de zahăr din sânge.

3. Alimente care ajută la reducerea colesterolului

Mai ales începând cu vârsta de 40 ani este momentul să luăm măsurile necesare, să mâncăm mai sănătos, să facem mai multe exerciții fizice.

Este bine cunoscut faptul că excesul de colesterol din sânge, mai ales cel de colesterol rău LDL, poate adera la artere și crea depuneri de colesterol (plăci ateromatoase). Existența acestor plăci ateromatoase îngustează arterele sau le obstrucționează. În acest caz, sângele nu mai este fluid, iar aceasta poate determina apariția unei probleme grave precum o boală cardiovasculară sau cerebrovasculară.

Următoarele alimente conțin grăsimi bune care cresc nivelul de colesterol bun (HDL), dar în același timp scad colesterolul rău (LDL). Cu cât este mai mult colesterol bun în organism, cu atât mai protejată va fi inima.

Iată în continuare o listă cu alimente care scad colesterolul rău:

- Rodiile

- Usturoiul

- Brocoli

- Avocado

- Ceapa

- Uleiul de măsline

- Uleiul de porumb

- Ceaiul alb

- Nucile

- Migdalele

- Semințele de in

4. 30 minute de mers pe jos și 20 minute de exerciții aerobice

Este important să facem exerciții fizice în mod regulat, însă cu moderație și în conformitate cu particularitățile noastre fizice. De exemplu, dacă aveți probleme cu genunchii, este suficient să mergeți pe jos 15 minute zilnic pe o suprafață dreaptă și puteți de asemenea să mergeți la înot o dată sau de două ori pe săptămână.

Menținerea unei vieți active este indispensabilă pentru prevenirea unui accident cerebral vascular. Grație eofrtului fizic, corpul se oxigenează în mod corespunzător, arterele devin mai flexibile, inima se fortifică, iar circulația sanguină se realizează mai ușor către creier.

5. Apă cu lămâie pentru purificarea organismului

Menținerea unei greutăți corporale echilibrate este un element fundamental pentru combaterea multor boli. În cazul specific de a preveni accidentele cerebrale vasculare, este nevoie să luăm în considerare și următoarele aspecte:

- Îmbunătățirea circulației sanguine;

- Purificarea corpului de toxine;

- Optimizarea sănătății cardiace și hepatice;

- Controlarea nivelului de colesterol;

- Întărirea sistemului imunitar.

De exemplu, o modalitate excelentă de a ne începe ziua este să bem un pahar de apă în care am stors sucul de la o lămâie. Deși gustul lămâii este acid, acest fruct este ideal pentru a ne alcaliniza organismul. Odată ce ajunge în stomac, sucul de lămâie declanșează niște procese foarte importante care combat aciditatea din corp, tocmai de aceea este recomandabil să se consume dimineața pe stomacul gol un pahar de apă cu sucul de la o lămâie.

6. Renunțați la fumat

Este important să subliniem faptul că tutunul crește în mod exponențial riscul de a suferi de un atac cerebral. Fumatul este un mare factor de risc atât pentru această afecțiune, cât și pentru apariția multor boli grave precum cancerul.

Dacă doriți să renunțați la acest obicei nociv, consultați un medic specialist, propuneți-vă anumite obiective, folosiți-vă de strategii care credeți că vă pot fi de folos. De asemenea, luați în considerare faptul că o modalitate eficientă pentru a înfrunta o dependență sau un obicei nociv este aceea de a găsi noi interese precum:

- Un curs pe care doreați demult să-l urmați fie din domeniul artistic, fie un sport, fie învățarea unei limbi străine;

- Cereți sprijinul persoanelor apropiate și rugați-le să vă ajute în demersul de a renunța la fumat;

- Propuneți-vă un scop concret: dacă nu voi fuma timp de două luni voi merge într-o călătorie sau îmi voi cumpăra ceva ce-mi doresc demult.

7. Bananele îmbunătățesc sănătatea cardiovasculară

Este bine să luăm în considerare, în cadrul unei alimentații sănătoase și consumul frecvent al bananelor coapte deoarece acestea ne pot îmbunătăți sănătatea cardiovasculară. Deoarece sunt bogate în potasiu, bananele coapte reduc concentrațiile de sodiu care pot cauza retenție de lichide și afecta astfel sănătatea inimii. În cadrul unei analize științifice a 11 studii medicale publicate în revista “Journal of the American College of Cardiology”, s-a determinat faptul că persoanele care au introdus în dieta lor alimente bogate în potasiu și-au redus astfel riscul de accident cerebral vascular și de boli coronariene.

8. Privilegiați emoțiile pozitive

Emoțiile pozitive sunt stâlpii sănătății și trebuie să le acordăm atenția cuvenită. Evitați stresul cronic alegând doar ceea ce este cu adevărat prioritar, acordați-vă timp și spațiu pentru a învăța lucruri noi care să vă bucure. Toate acestea mențin sănătatea creierului creând noi conexiuni neuronale.

Aparenţele pe care dorim de multe ori să le menţinem faţă de ceilalţi, supraeforturile şi dorinţa de a fi mereu perfecţi pentru ceilalţi conduc în timp la oboseală cronică, tensiuni lăuntrice, insomnii, palpitaţii sau migrene. A dori să avem toate situaţiile sub control sau a-i pune mereu pe ceilalţi înainte, în detrimentul liniştii şi confortului nostru interior poate determina apariţia multor tulburări de sănătate.

Bucurați-vă de tot ceea ce este bun în viaţă, deoarece este binecunoscut faptul că persoanele fericite şi împăcate cu ele însele se bucură de o stare de sănătate bună şi de longevitate. Buna-dispoziție, umorul, râsul sunt terapii eficiente care vă pot ajuta să depăşiți cu bine orice problemă. Inclusiv bolile grave sunt mai uşor de tratat atunci când încerci să zâmbeşti, să te odihneşti şi să fii optimist.

Sursa: dr-catalin-luca.ro

Articole despre atac cerebral


Articole din Sanatate